Dualno obrazovanje za civilno vazduhoplovstvo

Dualno obrazovanje za civilno vazduhoplovstvo

29/03/2017 Off By
 

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da je prema prošlogodišnjem izveštaju kompanije Boing, evropskim kompanijama potrebno 600.000 mladih avio-mehaničara, pa je i školovanje tih kadrova prepoznato kao globalni problem

PRIVREDNA komora Srbije, JAT tehnika, Er Srbija i Aerodrom Nikola Tesla potpisali su Sporazum o saradnji, čime su ove tri kompanije uključene u organizaciju i realizaciju praktične nastave za 150 učenika Vazduhoplovne akademije, od naredne školske godine.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije ukazao je da se na uvođenju dualnog obrazovanja aktivno radi iz dana u dan i da, zahvaljujući tome što su resorno ministarstvo i Vlada prepoznali značaj tog modela, danas možemo da govorimo o velikom pomaku napravljenom u protekle dve godine. Pripremljen je veliki broj novih profila, od kompanija dobijamo prave inpute šta im je potrebno, a do sada je u pilot projektima, koje realizujemo sa partnerima iz Nemačke, Austrije i Švajcarske,  učestvovalo više od 1000 učenika, istakao je Čadež.

Prema rečima Čadeža, u poslednje dve godine beleže se dobri rezultati u oblasti avio saobraćaja, o čemu svedoče rezultati „Er Srbije“ koja je povećala broj putnika sa 900.000 na 2,5 miliona, Aerodroma „Nikola Tesla“, koji ove godine očekuje rekord od 5 miliona putnika i rekordne poslovne rezultate, „Jat tehnike“ koja podržava razvoj vazdušnog saobraćaja Srbije.

„Beograd je postao centar avio saobraćaja u ovom delu Evrope. Da bi zadržali tu poziciju neophodni su mladi, obrazovani i obučeni ljudi, koji će znanje i veštine steći upravo u procesima rada, na mestima gde je ono izvorno, a to su kompanije, jer će samo tako njihovo znanje imati pravu vrednost”, naglasio je Čadež.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da je prema prošlogodišnjem izveštaju kompanije Boing, evropskim kompanijama potrebno 600.000 mladih avio-mehaničara, pa je i školovanje tih kadrova prepoznato kao globalni problem. Rešenje tog problema je u saradnji svih relevantnih zainteresovanih strana, avioprevoznika, proizvođača aviona, škola za aviomehaničare itd.

„Srbija je na dobrom putu, u našem sistemu obrazovanja od sledeće školske godine po dualnom modelu  školovaće se 150 đaka u sektoru civilnog vazduhoplovstva, za koje verujemo da će biti  uspešni avio-tehničari, mehatroničari, tehničari vazdušnog saobraćaja”, istakao je ministar Šarčević.

Obrazovni profili za civilno vazduhoplovstvo već postoje, ali će se od školske 2017/18  školovati po modelu dualnog obrazovanja. To su profili: avio-tehničar, mehanotroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost.

U prostorijama Aerodroma „Nikola Tesla“ sporazum su potpisali Marko Čadež, predsednik PKS, Saša Vlaisavljević, v.d. generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla“, Marko Babić, direktor ljudskih resursa „Er Srbije“ i Goran Glišović, izvršni direktor proizvodnje JAT tehnike. (Press PKS)♦