Zorana Mihajlović: Auto-putem se povezati sa Sarajevom i Prištinom

Zorana Mihajlović: Auto-putem se povezati sa Sarajevom i Prištinom

29/03/2017 Off By
Srbija želi da bude isprepletana auto-putevima, jer svaka vrsta povezivanja našoj zemlji može da donese napredak”, rekla je Mihajlovićeva na skupu “Koridori – razvojna šansa Srbije i regiona” u organizaciji internet portala “Balkanmagazin”

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da će se na samitu premijera zapadnog Balkana u Trstu 12. jula razgovarati o finansiranju regionalnih infrastrukturnih projekata, kao i da Srbija želi da se auto-putem poveže sa Sarajevom i Prištinom.
“Srbija želi da bude isprepletana auto-putevima, jer svaka vrsta povezivanja našoj zemlji može da donese napredak”, rekla je Mihajlovićeva na skupu “Koridori – razvojna šansa Srbije i regiona” u organizaciji internet portala “Balkanmagazin”.
Potpredsednica Vlade je naglasila da ceo region može da se ekonomski brže razvija ukoliko bude imao dobru trasportnu infrastrukturu. Ona je navela da će u novembru biti završena gradnja mosta preko Drine, Ljubovija – Bratunac, sa zajedničkim graničnim prelazom, kao i da će u narednih godinu i po dana početi rekonstrukcija više od 10 graničnih prelaza sa BiH. “Polovinu će finansirati oni, a polovinu mi”, dodala je Mihajlovićeva.
Kako je naglasila, Srbija u poslednjem periodu dosta radi na stabilnosti u regionu i povezivanju. “Ovaj region je prolazio kroz težak period, ali povezivanjem možemo da zajednički napravimo rezultate”, navela je Mihajlovićeva, i podsetila da je Berlinski proces započeo tu saradnju.
Ona je naglasila da treba smanjiti nefizičke barijere – pre svega carinske barijere i procedure sa susednim zemljama kako bi se smanjilo čekanje na granici, jer to usporava trgovinsku razmenu.
“Naši odnosi sa BiH su veoma intenzivni, odluka Srbije je jasna – želimo da gradimo auto-put ka Sarajevu, a BiH treba da odredi rutu. Mi nemamo ništa protiv da se ponudi nekoliko varijanti pa da vidimo koja je ekonomski najisplativija”, naglasila je Mihajlovićeva.
Ona je kazala da je za Srbiju veoma važna i izgradnja auto-puta Niš-Priština, koji već nazivaju “auto-put mira”, a za koji se završava projektna dokumentacija.
Odgovarući na pitanja novinara u vezi sa izgradnjom Koridor 10, Mihajlovićeva je rekla da će drumski Koridor 10 kroz Srbiju biti završen do kraja godine i da eventualno može da bude produžen zbog radova na obilaznici oko Dimitrovgrada i na jednom delu Grdeličke klisure.
“Smatramo da je moguće završiti posao, a ako je potrebno, čak i da se neke firme dodatno uključe, Ministarstvo nema ništa protiv toga”, rekla je Mihajlovićeva.
Potpredsednica Vlade je dodala da „Koridori Srbije“ treba da daju svoj stav kako će rešiti problem sa grčkom kompanijom “Aktor”, koja je angažovana na izgradnji četiri deonice istočnog kraka Koridora 10.
-Ministarstvo očekuje odgovor i uskoro ćemo biti na terenu i gledati kako da se to reši”, rekla je Mihajlovićeva.