Nela Kuburović: francuski sud dobio je sve što je tražio o Haradinaju!

Nela Kuburović: francuski sud dobio je sve što je tražio o Haradinaju!

27/03/2017 Off By

 

Već nekoliko godina naše Ministarstvo radi na unapređenju IT opreme u sudovima­ . To je najveće ulaganje u proteklih deset godina. U toku prošle godine iz fondova EU privredni sudovi su dobili hiljadu računara

Ranka Čičak

MINISTARKA pravde, Nela Kuburović uručila je danas Privrednom apelacionom sudu i privrednim sudovima u 16 gradova  Srbije računarsku opremu vrednu 120 miliona dinara. Ovo je najveće  pojedinačno ulaganje države u računarsku opremu i informaciono komunikacioni sistem privrednih sudova do sada.

Projektom je  predviđeno da se krene sa razvojem modernog i centralizovanog softvera za vođenje predmeta  privrednih sudova, posto je sadasnji sistem zastareo, skup i spor.

Ministarka Kuburović kaže da je Vladi važno  unapređenje rada  privrednih sudova,  kako bi  investitori iz inostranstva prepoznali u našoj zemlji sigurno mesto za poslovanje:

-Već nekoliko godina naše Ministarstvo radi na unapređenju IT opreme u sudovima­ . To je najveće ulaganje u proteklih deset godina. U toku prošle godine iz fondova EU privredni sudovi su dobili hiljadu računara. Tako će se ubrzati postupci. Jednim klikom će se moći dobiti svi podaci. Uvešćemo i elektronsku oglasnu tablu pa više neće biti pritužbi na neuredna dostavljanja poziva. Zahvaljujući se opremi predsednica privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina kaže da će oprema omogućiti novi softver, bolje statističko prikupljanje podataka,  automatsko vođenje predmeta i razmenu informacija između privrednih sudova i državnih organa:

– Ovaj će nam softver omogućiti informiranje Centra za medijaciju i info pultova u Privrednim sudovima. Stranke će blagovremeno dobijati sve podatke oko mogućnosti mirnog rešavanja sporova i šta im sve treba u postupcima pred Privrednim sudovima.

Ministarka Kuburović pohvalila je Privredne sudove da su u prošloj godini sudovi imali za 15 posto više rešenih predmeta nego pretprošle.

Na pitanje o objavljivanju ličnih podataka za 400 hiljada građana na jednom serveru i o njihovoj zloupotrebi u stranačke svrhe Ministarka kaže da će nadležni organi utvditi da li je bilo zloupotreba:

Svaki građanin koji daje podatke mora biti odgovoran kada odlučuje hoće li pristati na to, Ministarstvo ne učestvuje u utvrđivanju zloupotreba. Ono je zaduženo za donošenja zakona. Upravo radimo na Zakonu o zaštiti podataka koji će stupiti na snagu sledeće godine. Malo smo odužili zbog toga što smo hteli da uskladimo Zakon sa direktivama EU koje će se takođe primenjivati od sledeće godine.

-Stara devizna štednja će moći da se naplaćuje od 2018 godine. Građani će morati da dostave dokaze da svoja potraživanja već nisu izmirili u bivšim republikama.

-Srbija je dostavila sudu u Kolmaru (Francuska) sve  tražene podatke oko Ramuša Haradinaja. Ministarka Kuburović veruje da francuske vlasti neće odbiti naš zahtev za izručenje.♦