Beograd: Ulična galerija u Balkanskoj otvara izložbu pet umetnika iz Lajpciga

Beograd: Ulična galerija u Balkanskoj otvara izložbu pet umetnika iz Lajpciga

24/03/2017 Off By

 

Četiri mlada umetnika iz Lajpciga prisvajaju javne prostore kako bi predstavili sopstvene umetničke strategije za realnost, estetiku i funkcionalnost

 

VEČERAS u 20 časova, u Uličnoj galeriji, ali i u novom privremenom izlagačkom prostoru u podzemnom pasažu u Balkanskoj ulici, pet umetnika iz Lajpciga, napraviće privremenu muzejsku prodavnicu. Iza projekta „SET + SETTING“ su Samuel Bich, Fidschi Fischer, Olga Monina, Gregor Peschko i Clara Hofmann, a realizaciju je pomogao Goethe Institut u Beogradu.

Četiri mlada umetnika iz Lajpciga prisvajaju javne prostore kako bi predstavili sopstvene umetničke strategije za realnost, estetiku i funkcionalnost.

Samjuel Biš, rođen 1990. godine, trenutno studira na Akademiji primenjene umetnosti u Beču, na odseku Skulptura. Pre toga studirao je slikarstvo i grafiku na Akademiji primenjene umetnosti u Lajpcigu, a neko vreme proveo je na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i na Umetničkoj školi u Glazgovu. Njegov rad odnosi se na upotrebu različitih medija, od knjiga do prostorno specifičnih instalacija. Često sarađuje sa drugim umetnicima.

Fidši Fišer, rođena 1981, odrasla je u Berlinu. Završila je master studije iz političkih nauka i istorije umetnosti. Nakon toga upisuje Studije slikarstva na Akademiji primenjene umetnosti u Beču, a studije trenutno nastavlja na Akademiji likovnih umetnosti u Lajpcigu. Njen rad fokusiran je na slikarstvo, performans i crteže.

Olga Monina, rođena je 1989. u Harkovu u Ukrajni, odrasla je blizu Hanovera u Nemačkoj. Nakon dve godine prakse u Berlinu, počela je studije na Akademiji likovnih umetnosti u Lajpcigu, koje završava ove godine. Godine 2016. studirala je likovnu umetnost na Umetničkoj školi Saint Lucas u Briselu. Tamo je počela da radi na svom trenutnom projektu “BravoAg”, koji predstavlja kompaniju budućnosti.

Gregor Peško, rođen 1990. godine, radi i živi u Lajpcigu u Nemčkoj. Studira umetnost na Akademiji likovnih umetnosti u Lajpcigu. Njegova interdisciplinarna praksa varira između performansa, prostorno specifičnih intervencija i video radova, sa trenutim fokusom na prostorne uslove i njihove reprezentacije.

Klara Hofman rođena je 1989. u Haleu na Zaleu u Nemačkoj. Studirala je Istoriju umetnosti na Univerzitetu u Lapcigu, a ove godine svoje školovanje nastavlja na master kursu na Akademiji umetnosti u Braunšvajgu. Fokus njenog rada je na savremenoj umetničkoj produkciji, i odnosu između umetnosti i politike. Radi kao freelance kustoskinja, spisateljica i novinarka.(Press UG)♦