Johanes Han za bečki Standard: „Rusi nas malo nerviraju!

Johanes Han za bečki Standard: „Rusi nas malo nerviraju!

22/03/2017 Off By

 

Podsetio je da je Savet EU, na posljednjoj sednici, podvukao evropsku perspektivu za zemlje regiona i dodao da oseća obavezu da se lično angažuje kako bi zemljama Zapadnog Balkana pomogao u dostizanju tog cilja


EVROPSKI komesar za proširenje Johanes Han u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“ rekao da „nas Rusi samo malo nerviraju i da je to sve što čine“ i naveo da bi EU trebalo da ima više samopouzdanja, pozabavi se njihovim uticajem, ali ne i da stoji kao „zec pred zmijom“.

Rekao je da zabrinutost EU na Balkanu nije prisutna zbog uticaja Rusije, već etničkih tenzija i nestabilnosti.

„Jasno je da nestabilnost može biti podsticana i od trećih strana iz različitih krajeva i kanala. To samo podstiče dalje „domaću“ nestabilnost. EU ima interes da u neposrednom susedstvu vlada stabilnost. Zbog toga ćemo, kao EU, nezavisno od politike vlade SAD, predvoditi u brizi za Zapadni Balkan“, poručio je Han.

Podsetio je da je Savet EU, na posljednjoj sednici, podvukao evropsku perspektivu za zemlje regiona i dodao da oseća obavezu da se lično angažuje kako bi zemljama Zapadnog Balkana pomogao u dostizanju tog cilja.

Negirao je špekulacije da će biti „lajt članstva“ u EU, dodajući da ne postoji niti jedna inicijativa u tom smeru. Sve zemlje Zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, imaju perspektivu punopravnog članstva.

„Kada i da li će do toga doći zavisi naravno od napretka svake zemlje zasebno. Ja sam protivnik Evrope dve ili više brzina. Razumem da pojedini kažu da bi trebalo brže da napredujemo, ali upozoravam na opasnost da se tako nešto ne institucionalizuje ili učvrsti, jer će onda biti teško da se to ponovo promeni“, ukazao je Han.

Naveo je da je Crna Gora otvorila 20 poglavlja, a Srbija osam, dok su ostale zemlje regiona daleko od toga.

Han očekuje da bi na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Trstu u julu trebalo da bude potpisan sporazum o namerama za formiranje zajedničkog tržišta i dodaje da je neophodno još da se radi na „uklanjanju strepnji Crne Gore i Kosova“.