Delo: Slovenija u “velikoj perionici” oprala 20 milijardi evra!

Delo: Slovenija u “velikoj perionici” oprala 20 milijardi evra!

21/03/2017 Off By

 

U Sloveniju je u dve godine na 56 računa u osam banaka uplaćeno ukupno 15 miliona evra iz te kriminalne organizacije, a uplate su izvršila fiktivna preduzeća iz Velike Britanije i s Kipra, piše Delo . List dodaje da su sredstva uplaćena na račun 4 preduzeća i dve fizičke osobe iz Slovenije


 

U NEKOLIKO slovenačkih banaka registrovane su transakcije za koje se sumnja da potiču iz operacija kojima se “prljavi” novac iz Rusije zadnjih nekoliko godina “prao” preko fiktivnih preduzeća.

Preduzeća su se nalazila širom sveta, piše ljubljansko Delo, čiji su novinari bili uključeni u istraživanje Međunarodnog projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) i ruskog lista “Nova gazeta”, prenose informativne agencije.

U Sloveniju je u dve godine na 56 računa u osam banaka uplaćeno ukupno 15 miliona evra iz te kriminalne organizacije, a uplate su izvršila fiktivna preduzeća iz Velike Britanije i s Kipra, piše Delo . List dodaje da su sredstva uplaćena na račun 4 preduzeća i dve fizičke osobe iz Slovenije.

Slovenačke banke su registrobale pomenute transakcije i prijavile ih vlastima, navodi ljubljanski list. Ukupno je u okviru istražene financijske šeme na taj način širom sveta oprano 20 milijardi evra novca ruskog porekla.

Postojanje “velike praonice” otkriveno je još 2014. godine, a sada je istražen i način kako su se te kriminalne operacije odvijale, jer su novinari analizirali 70.000 bankovnih transakcija.

U istraživanju je učestvovalo 60-ak novinara iz 32 države, u saradnji s anonimnim izvorima i hakerima.

Neke su evropske banke i ne znajući učestvovale u komplikovanoj operaciji za koju se pokazalo da je velika perionica novca, a traje već više od 4 godine.

Sredstva su u “automat za pranje novca” ubacivale fiktivne ruske firme koje postoje samo na papiru i kojima se ne znaju vlasnici, a onda su se ona preko banaka u istočnoj Evropi i Evropskoj uniji, većinom plaćanjem fiktivnih, neizvršenih usluga, prala i vraćala skrivenim vlasnicima u Rusiji – uglavnom ruskim biznismenima koji se bave građevinarstvom, inženjeringom, informatičkom tehnologijom i bankarstvom, prenosi Delo.

Svi oni imaju i milionske ugovore s ruskom vladom ili preduzećima u vlasništvu države pa se sumnja da je deo “opranog” novca prevarama, zloupotrebom ugovora s državom ili utajom poreza došao iz “državne blagajne”, prenosi list  neka od otkrića do kojih su došli istraživački novinari koji su bili uključeni u taj projekt.(Agencije)