Vučić posetio Šnajder Elektrik – DMS

Vučić posetio Šnajder Elektrik – DMS

20/03/2017 Off By

 

Ovog trenutka zapošljava 1.000 vrhunskih stručnjaka u celom svetu i oko 100 saradnika sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu

Ranka Čičak

ŠNAJDER Elektrik – DMS Novi Sad je  najveća IT kompanija u regionu. Vlasnici su joj Francuska kompanija Šnajder Elrektrik sa 30 milijardi evra godišnje i DMS grupa iz Novog Sada, čiji su vlasnici profesori sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Firma je razvila svoj originalni proivod – ADMS  softver, integrisano rešenje za upravljanje električnim mrežama koji imaju i obnovljive izvore energije. Tako se štede milioni na dobrom usmeravanju energije i sprečava zagađivanje životne sredine. Ovaj proizvod proglašavan je za najkvalitetniji na svetu šest godina za redom, od 2001 godine do danas.

Ovog trenutka zapošljava 1.000 vrhunskih stručnjaka u celom svetu i oko 100 saradnika sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Oko 40 doktora nauka iz Novog Sada radi na 50 novih svetskih projekata. Tako je prošle godine devizni izvoz iz naše zemlje premašio 34 miliona evra a ove godine će biti veći od 50 miliona. Zato su ovoj firmui potrebni novi stručnjaci – više od 15.000 direktnih inženjerskih radnih mesta obezbeđena je za stručnjake iz Srbije a pored njih još toliko radnih mesta za ostale struke. Tako u narednih deset  godina naši   inžinjeri neće morati u inostranstvo.

Danas je premijer Aleksandar Vučić posetio ovu firmu, a njen direktor prof. dr Dragan Popović srećno je zaključio:

-Ovo je prvi premijer koji je došao. Razgovarali smo o obrazovanju. Ja sam mu pričao o našim borbama na tenderima u svim zemljama sveta. I on je zainteresovan da se ovde zaposli što više stručnjaka. Jer mi trenutno radimo u 80 zemalja sveta. Direktor Simensa mi je rekao da će, ako naša firma uspe u Srbiji, slika naše zemlje biti kompletno promenjena.

-Premijer Vučić je zadovoljan:“Ove godine upisano je 700 studenata više na IT nauke. Obrazovanje i privreda moraju da se razumeju. Ovde je prosečna starost zaposlenih 27 godina, a oni zarađuju mnogostruko više od  srpskog proseka. Plate će im još rasti kako ne bi išli na bolje plaćena mesta u inostranstvu. Ova firma zapošljava 4.000 ljudi i u svojim kompanijama na drugim mestima. Svi su  oni izašli sa Fakulteta tehničkih nauka. A koliko doprinose pokazuje podatak da ovaj sistem, ukoliko se upotrebi na 1 milion potrošača električne energije uštedi godišnjne 12 miliona evra. Za Fakultet tehničkih nauka trenutno je potrerbna investicija od 13 miliona. Para imamo za sve potrebe oko završetka fakultetske zgrade i finansiranja novih studenata.