Junker: EU ne otpušta – već samo prima nove članove!

Junker: EU ne otpušta – već samo prima nove članove!

19/03/2017 Off By

 

Predsednik Evropske komisije Žan - Klod Junker se sprema za veliki susret 27 država članica Unije iduće nedelje u Rimu gde će se obeležiti 60 godina ovog evropskog saveza. Očekuje se i da će vođe država - članica EU potvrditi da je "Evropa naša zajednička budućnost"

 

PREDSEDNIK Evropske komisije Žan – Klod Junker nije zabrinut da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije otvorio vrata za nova napuštanja ove evropske asocijacije “jer će Bregzit da pokaže da to nije dobra ideja”. Najavio je i da će EU dobiti nove članice.

U intervjuu za Bild am Sontag, on je istakao da “će britanski izlazak svima pokazati da to nije dobra ideja”.

– Naprotiv! Ostale države će se ponovo zaljubiti jedna u drugu i obnoviti zavete date EU – dodao je on.

Junker se sprema za veliki susret 27 država članica Unije iduće nedelje u Rimu gde će se obeležiti 60 godina ovog evropskog saveza. Očekuje se i da će vođe država – članica EU potvrditi da je “Evropa naša zajednička budućnost”.

U razgovoru za Bild naglasio je i da se Velika Britanija mora navići da je EU tretira kao ne – članicu ovog saveza.

– Nema napola članstva. To nije moguće. U Evropi mi jedemo ono što je na stolu ili uopće ne sedamo za sto – rekao je.

Junker je istakao da će se Unija dalje širiti, da će biti prijema novih članica, ali ne do isteka njegovog mandata 2019. godine.

– To je zato jer ni jedna od država – kandidata za ulazak u EU još nije ispunila sve uslove – precizirao je predsednik Evropske komisije.

EU trenutno vodi pregovore o proširenju samo s balkanskim državama i u tom procesu najdalje je odmakla Crna Gora. Kosovo je na kraju reda, s potpisanim Sporazumom o stabilizaciji i asocijaciji s EU. BiH je ispred njega s predatom aplikacijom za status kandidata, a Makedonija bi uskoro mogla da obeleži deceniju kako čeka da joj se kandidatski status odobri.(Agencije)