Otvoreno pismo Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović,  Poslovnom centru NIS Beograd

Otvoreno pismo Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, Poslovnom centru NIS Beograd

17/03/2017 Off By

ŽELIMO da ukažemo na važnu činjenicu: vaša kompanija je jedina od svih naftnih kompanija u Srbiji, prihvatila da u saradnji sa Građevinskom direkcijom Srbije (dalje GDS), deluje protiv građana naselja Stepa Stepanović, uzimajući u zakup tzv. “Pumpu srama”, odnosno benzinsku stanicu sa pretakalištem za tečni naftni gas i kavez za skladištenje boca tečnog naftnog gasa sa bocama do 1000 kg. Poznato vam je, na osnovu naših ranijih dopisa, da „Pumpa srama“ nije postojala kada smo kupovali stanove. Takođe, upoznati ste sa odlukama Ministarstva

građevine, koje je, zahvaljujući borbi stanara ovog naselja, naložilo da se odustane od izgradnje ovog pratećeg sadržaja. Znate, jer smo vas obavestili, da su najviši funkcioneri Republike Srbije koji su i danas na vlasti, nakon toga, u naselju predočavali stanarima ovu činjenicu odustajanje od izgradnje, dok su Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i Nebojša Stefanović, tada predsednik Skupštine Republike Srbije, primili čak predstavnike stanara ovim povodom, podržavajući pobedu naše građanske inicijative. Na prevaru, GDS je potom započela pripreme za izgradnju ovog nakaradnog objekta, i čak pokušala njegovu realizaciju, što su stanari sprečili  8. februara 2017. godine. Bilo je, do sada, čak pet pokušaja prodaje “Pumpe srama”. Zahvaljujući dopisima stanara i ukazivanjima na činjenice, nijedna naftna kompanija – ceneći stečenu reputaciju, radom izgrađeni renome, poslovno dostojanstvo i interese očuvanja klijenata ali i očuvanja dobre reputacije kod građana nije pristala da ulazi u opasnu avanturu sukoba sa kupcima svojih proizvoda. Na kraju, jedino ste vi prihvatili da sarađujete sa GDS-om ovim nečasnim povodom, uzimajući u zakup “Pumpu srama”, time aktivirajući problem u naselju Stepa Stepanović, koji je bio rešen 2013. godine.

Prema planu, na mestu “Pumpe srama” predviđen je multifunkcionalni objekat sa domom zdravlja; to dobro znate, jer smo vas o tome nekoliko puta obaveštavali. Takođe, informisani ste da postoje zakonske prepreke za izgradnju “Pumpe srama” nedostaje planski osnov. Ona dovodi do usložnjavanja već postojećih saobraćajnih problema, što se, takođe, kosi sa zakonskim normama.

Međutim, od svih naftnih kompanija koje posluju u Srbiji, jedino ste vi pristali da bez obzira na sve što vam je ukazano, direktno idete protiv interesa svojih klijenata.

Naša borba protiv “Pumpe srama” traje još od 2013. godine i ona je postala simbol građanskog otpora. Građanima se ništa na silu i prevaru ne može nametnuti – to se videlo i 8. februara 2017. godine.

Do sada smo se vrlo korektno odnosili prema vama. U građanskim akcijama i delovanjima nije spominjana vaša kompanija, jer smo bili sigurni u ono što je jedino moguće: da ćete prekinuti rad protiv interesa stanara naselja i da ćete shvatiti da će GDS na kraju vama ostaviti probleme. Vi do sada niste pokazivali poslovnu etiku u vezi sa ovim problemom. Zato vas obaveštavamo da ćemo u svojim budućim delovanjima biti prinuđeni da ime vaše kompanije permanentno dovodimo u vezu sa problemima u našem naselju i delovanjem GDS-a.

Trebalo bi da znate i sledeće:

  1. Kada je obustavljena izgradnja “Pumpe srama”, 8. februara 2017. godine, blokadom gradilišta od strane građana, ime vaše kompanije, tokom mnogobrojnih televizijskih priloga, novinarskih izveštaja itd. nije u negativnom kontekstu nijednom spominuto s naše strane.
  2. GDS je već izdao vaše interese, nudeći predstavnicima stanara na sastanku 2. marta 2017. godine da pronađu investitora koji bi bio zainteresovan za izgradnju nekog drugog objekta.
  3. Na protestu 4. marta 2017. godine, pred više od 2000 ljudi, nijednom nije spomenut NIS.Video priloge, fotografije sa protesta, snimke emisija, kopije novinskih članaka možete videti na Facebook stranici našeg naselja, na adresi ttp://stepa.rs/facebook/

Obaveštavamo vas da nakon svih ovih godina, ne možemo više na ovaj način da tolerišemo vaš rad, otvoreno uperen protiv interesa stanara naselja Stepa Stepanović. Zbog vas trošimo veliku količinu privatnog vremena, nemamo mir u svom naselju, građanska prava su nam ugrožena stalnim dežurstvima na terenu. Zato će protestna

šetnja stanara ovog naselja, u subotu 18. marta, upravo biti organizovana do Gaspromove pumpe (jer je ova kompanija u direktnoj vezi sa vašim poslovanjem), gde će se i dogoditi centralni deo protesta. Takođe, zbog nametanja “Pumpe srama” kada budemo vršili blokadu svih prilaza oko Vlade Republike Srbije, u trajanju od dva sata, zakazanu i prijavljenu za 25. mart 2017. godine, bićemo prinuđeni da delovanje okrenemo i prema vašoj firmi, naglašavajući u javnosti činjenice i probleme nepoštovanja zakona. Pojedine građanske akcije, nakon 25. marta 2017. godine, biće usmerene isključivo prema vama.

Mi zbog toga nismo krivi, vi ste svojom saradnjom sa problematičnim GDS-om, ne slušajući glas svojih klijenata, doveli do toga. Uvek možete kontaktirati Udruženje ili se sastati sa predstavnicima stanara ovog naselja i dogovoriti se o amortizovanju stvorenog stanja.

Vaše odustajanje od zakupa “Pumpe srama”, rešiće naše probleme, jer “Pumpu srama”, osim vas, u Srbiji niko ne želi!

Stanari će, osim pokretanja direktnih akcija prema vama, uskoro organizovano bojkotovati proizvode vaše kompanije, što će biti medijski aktuelizovano i propraćeno adekvatnim postupanjima. Takođe, već postoje najave vlasnika nekoliko firmi, koje se snabdevaju na pumpama NIS-a, da će u znak solidarnosti sa našom borbom, otkazati ugovore i potpisati nove sa drugim kompanijama kada budemo pokrenuli akciju bojkota. Pismom na ruskom jeziku u vezi zaštite svojih interesa, primorani smo da se obratimo firmi Gaspromnjeft, ali i drugim relevantnim činiocima u Rusiji, sa detaljno obrazloženim problemom. Sve ovo će biti uskoro objavljeno, u originalnom obliku, kroz sredstva javnog informisanja u Srbiji i Rusiji.

Ovo pismo biće javno publikovano na društvenim mrežama, biće poslato na nekoiko stotina adresa medijskih kuća u Srbiji i dostavljeno svim naftnim kompanijama koje posluju na našem prostoru. Mi smo pokazali veliku volju za rešavanjem problema i ogromnu strpljivost. Više nismo u mogućnosti da štitimo vaše interese i poslovni ugled, jer ih vi sami u ovom naselju svesno rušite. U prethodnom periodu, s vaše strane nije uočena nijedna inicijativa ili dobra volja da se zaštite interesi vaših kupaca. Ne zaboravljamo: jedina ste od svih kompanija u Srbiji, koja je pristala na ovakav odnos sa kupcima – niko od vaših kolega nije želeo da učestvuje u ovom prevarantskom nametanju “Pumpe srama” od strane GDS-a, nakon prodaje stanova. (Udruženje stanara  naselja Stepa Stepanović u Beogradu, 17. mart 2017. godine.)