LSV traži: Prekinuti pauzu u radu parlamenta i sprečiti prodaju zemlje strancima

LSV traži: Prekinuti pauzu u radu parlamenta i sprečiti prodaju zemlje strancima

14/03/2017 Off By
Budući da odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koja će strancima omogućiti da u Srbiji kupuju zemlju pod jednakim uslovima kao i naši građani, stupa na snagu 1. septembra, vremena je zaista malo i neophodan je hitan dogovor oko najboljih rešenja koje država može i mora preduzeti

LIGA socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije Maju Gojković i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da prekinu pauzu u radu parlamenta i da se sazove sednica na kojoj bi se obavila rasprava kako bi javnosti bila jasno predočena sva planirana rešenja, te usvojen Predlog zakona o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, da bi se onemogućila prodaja zemlje strancima.

Budući da odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koja će strancima omogućiti da u Srbiji kupuju zemlju pod jednakim uslovima kao i naši građani, stupa na snagu 1. septembra, vremena je zaista malo i neophodan je hitan dogovor oko najboljih rešenja koje država može i mora preduzeti.

Dobra vest je što ministar Nedimović najavljuje donošenje rešenja kojima će to biti sprečeno. Loša vest je što je izgubljeno puno vremena jer u vladajućoj većini nije bilo političke volje da se prihvate amandmani LSV podneti decembra 2015. godine prilikom usvajanja Zakona, a kojima je predlagano upravo ovakvo rešenje koje ministar danas zagovara.

Podsetimo, LSV je tada podnela niz amandmana na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, među kojima je bio i predlog za primenu slovačkog modela koji podrazumeva da stranac može kupiti zemlju pod uslovom da žive deset godina u Slovačkoj, da se tri godine bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

Sve te amandmane nadležni skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je odbio, a Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je izneo da se radi o “nepotpunim amandmanima”.

Od tada do danas apelujemo da se spreči prodaja zemlje strancima i ukazujemo da vreme za to ističe, te da bi svaki dan posle 1. septembra bio katastrofalan jer bi strancima zemlja bila jeftina spram njenih cena u EU i da bismo ubrzo postali gosti i nadničari na rođenoj zemlji.

Dakle, koncept koji danas ministar iznosi, u vreme predizborne kampanje i pauze u radu parlamenta, vladajuća većina kojoj pripada je odbila pre dve godine.(Press LSV)

Zato, sednica parlamenta na kojoj će biti izmenjen zakon i sprečena prodaja zemlje strancima ne bi smela da čeka završetak predsedničke kampanje. Predizborna trka ne sme biti razlog da Republika Srbija izgubi još mesec dana. Tim pre, jer ministar Nedimović najavljuje sva rešenja koja će onemogućiti strance kao fizička lica da kupuju zemlju, a ne govori ništa o pravnim licima.

Pozivamo ministra Nedimovića i da pre takve sednice parlamenta organizuje sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i predoči im sva rešenja koja planira.