Tursko evropski nesporazum: Erdogan hoće glasove po svaku cenu!

Tursko evropski nesporazum: Erdogan hoće glasove po svaku cenu!

12/03/2017 Off By

 

Erdoganov referendum teško će proći bez glasova turskih državljana koji žive u inostranstvu – njih 5.5 miliona, od čega samo u Nemačkoj živi 1.4 miliona s pravom glasa. Zato je njegova vladajuća stranka AKP planirala da održi niz predizbornih skupova u toj zemlji, kao i u druge dve zemlje s veliki brojem turskih imigranata – Holandiji i Austriji

TENZIJE između Turske s jedne strane te Njemačke, Nizozemske i Austrije s druge, eskalirale su jutros kad je turski premijer Binali Jildirim zaprijetio “najsnažnijim mogućim “odgovorom na izgon njegove ministrice iz Nizozemske. No što stoji iza ovog diplomatskog sukoba?

U pozadini cele evropsko turske krize stoji dugo pripremani projekt turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o ustavnim reformama kojima bi Turska prešla iz parlamentarne u predsedničku republiku.

Sličan politički sistem imaju SAD, Francuska i još neke druge zapadne demokratije. Međutim, Erdoganova sve autoritarnija vladavina , koja je  posle neuspelog puča u julu prošle godine eskalirala čistkama u državnoj administraciji, policiji, sudstvu, na sveučilištima i u medijima, razlog je za zabrinutost analitičara o budućnosti turske demokratije usled ovih reformi.

Ako referendum prođe, Erdogan će dobiti znatno šira ovlašćenja uključujući slobodu da postavlja ministre, priprema budžet, bira većinu saveznih sudija i donosi određene zakone dekretom. Predsednik će moći da proglasiti vanredno stanje i raspustiti parlament.

No Erdoganov referendum teško će proći bez glasova turskih državljana koji žive u inostranstvu – njih 5.5 miliona, od čega samo u Nemačkoj živi 1.4 miliona s pravom glasa. Zato je njegova vladajuća stranka AKP planirala da održi niz predizbornih skupova u toj zemlji, kao i u druge dve zemlje s veliki brojem turskih imigranata – Holandiji i Austriji.

Sve tri zemlje zabranile su turske skupove, navodeći bezbednosne razloge – verojatno zbog rastuće terorističke pretnje u zemljama Evropske unije, kao i u samoj Turskoj.  Holandski premijer Mark Rute tako je izrazio strah da bi “kompromitirali javni red i bezbednost”.

Turska ministarka Fatma Betul Sajan Kaja, oštro je osudila zabranu ulaska u turski konzulat u Holandiji, gde je trebalo da nastupi na predizbornom skupu, kao “kršenje međunarodnog prava, konvencija i ljudskih prava”.

Osim toga, kako je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurc obrazložio, dobrodošlica Erdoganu i ministrima njegove vlade u održavanju takvih skupova uskraćena je zbog zabrinutosti da bi oni pojačali političke tenzije i otežali napore ovih zemalja u integraciji turskih imigranata.

Mediji prenose da se Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe oglasila o diplomatskom sporu u kojem je posebno odeknula Erdoganova skandalozna izjava o “nacizmu koji je još uvijek živ” u Njemačkoj. Merkelova je stav Turske opisala kao “duboko problematičan” za odnos te zemlje i EU, prilikom svog obraćanja nemačkom parlamentu: “Ove duboke razlike u mišljenjima odnose se na temeljna pitanja demokratije i vladavine zakona. Odnose se na slobodu izražavanja u Turskoj. Također se odnose na mnoge novinare koji su zatvoreni zbog izražavanja svog mišljenja.

Komentarišuči Erdoganov napad na račun nemačke nacističke prošlosti, Merkelova je odgovorila: “Usporedbe sa SS-om samo pridonose patnji jer znače da se zločini koje su počinili nacional – socijalisti u Njemačkoj prikazuju kao mnogo bezopasniji nego što su stvarno bili.”

Odnosi s Turskom, koja je kandidat za učanjenje u EU i NATO je saveznik, ali i kritičan partner u rešavanju izbegličke krize, moraju se braniti, ali “na temelju naših vrednosti, naših pogleda i potpuno transparentno”, dodala je Merkel.

U Njemačkoj su nedavno otkazani skupovi u gradovima Kelnu i Gagenauu, a Merkelova je sugerisala da bi u budućnosti nastupi turskih političara mogli da budu dozvoljeni pod uslovom da budu “ispravno organizovani”.

Tenzijama je povišilo i prošlonedeljno hapšenje turskog-nemačkog novinara Denisa Jukela iz novina Di Velt, koji je, u praksi sad već rutinskoj za turske vlasti, optužen za terorističku propagandu i poticanje mržnje i netrpeljivosti.(Agencije)