Beograd: Svetski festival igre počinje 24. marta

Beograd: Svetski festival igre počinje 24. marta

09/03/2017 Off By
Festival se otvara 24. marta u 10 časova u Sava centru nastupom Baleta BC iz Vankuvera. Sutradan se ova priredba ponavlja u Novosadskom Narodnom pozorištu. Škotski Teatar igre nastupa 26. marta  u Sava centru, a 28 marta u Beogradskom  dramskom pozorištu gostuju umetnici iz Ženeve. Do 11. aprila će u Sava centru, Beogradskom dramskom, Ateljeu 212, operi Maglenijanum, u pozorištu na Terazijama i u Novosadskom Narodnom pozorištu nastupati baletski igrači iz celog sveta

 

Ranka Čičak

OD 24. MARTRA do 11. aprila Beograd i Novi Sad će po 14. put biti  centar     scenske igre. Jedan od najvažnijih festivala umetničke igre u svetu ove godine je pod sloganom Velika igra. Nastupa 15 ansambala iz 10 zemalja i sa preko 30 koreografskih postavki stiže pred našu publiku.

Danas je  predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, najavljujući ovaj događaj pohvalila je činjenicu da će Beograd imati privilegiju da pošalje u svet pozitivnu energiju, a da je zato zaslužna jedna žena, Ana Jung koja je pre četrnaest godina sa mnogo entuzijazma i sposobnosti započela ovu baletsku svečanost.

Festival se otvara 24. marta u 10 časova u Sava centru nastupom Baleta BC iz Vankuvera. Sutradan se ova priredba ponavlja u Novosadskom Narodnom pozorištu. Škotski Teatar igre nastupa 26. marta  u Sava centru, a 28 marta u Beogradskom  dramskom pozorištu gostuju umetnici iz Ženeve. Do 11. aprila će u Sava centru, Beogradskom dramskom, Ateljeu 212, operi Maglenijanum, u pozorištu na Terazijama i u Novosadskom Narodnom pozorištu nastupati baletski igrači iz celog sveta.

Beogradski festival igre stekao je svetsku reputaciju. Svake godine prati ga 22.000  gledalaca i 120 akreditovanih novinara. Predsdavio je više od 300 radova poznatih svetskih koreografa.

Danas su najavi ovogodišnjeg Festivala igre u Skupštini Srbije prisustvovali ambasadori većine zemalja odakle dolaze ansambli.

Čim  se pojavio na svetskoj igračkoj sceni Festival je UNESKO proglasio vodećim kulturnim projektom jugoistočne Evrope. Odmah zatim primljen je u svetsku plesnu alijansu, a Agencija za evropske integracije nagradila ga je priznanjem Zvezda Beograda. Već pet godina organizuje se u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji. Pokrovitelj mu je Ministarstvo kulture.