Tezgarenje: RTRS objavila podatke o primanjima poslanika SNS i novinara Politike Miroslava Lazanskog

Tezgarenje: RTRS objavila podatke o primanjima poslanika SNS i novinara Politike Miroslava Lazanskog

09/03/2017 Off By

 

„Miroslav Lazanski je na RTRS-u angažovan od marta 2016. godine sa autorskim ugovorom” za emisiju „Lazanski direktno”. Za deset meseci 2016. godine i prvi mesec 2017. godine, po osnovu autorskog ugovora, isplaćeno mu je ukupno 17.602,47 KM, odnosno mesečno 1.600,22 KM”, navedeno je u odgovoru RTRS portalu Frontal.rs

                                            

U RADIO TELEVIZIJI RS  tvrde da u iznos naknade po autorskom ugovoru “bez dodatnih troškova ulaze i svi ekskluzivni sadržaji koje Miroslav Lazanski, novinar beogradske politike i narodni poslanik sa listre SNS, snimi na terenu kao što su bili materijali sa sirijskog ratišta, i ostali događaji koje prati Lazanski”.

“Radio-televizija Republike Srpske” dosad je Miroslavu Lazanskom isplatila 17.602,47 KM po osnovu autorskog ugovora.

„Miroslav Lazanski je na RTRS-u angažovan od marta 2016. godine sa autorskim ugovorom” za emisiju „Lazanski direktno”. Za deset meseci 2016. godine i prvi mesec 2017. godine, po osnovu autorskog ugovora, isplaćeno mu je ukupno 17.602,47 KM, odnosno mesečno 1.600,22 KM”, navedeno je u odgovoru RTRS portalu Frontal.rs.

U RTRS tvrde da u iznos naknade po autorskom ugovoru “bez dodatnih troškova ulaze i svi ekskluzivni sadržaji koje Miroslav Lazanski snimi na terenu kao što su bili materijali sa sirijskog ratišta, te ostali događaji koje prati Lazanski”.

RTRS navodi da ostali troškovi Lazanskog prema planiranim budžetima za emisije “Lazanski direktno” po emisiji iznose između 100 i 200 KM.

Inače, RTRS je ranije odbijao da odgovori na poslaničko pitanje Kluba poslanika Partije demokratskog progresa o ličnim primanjima Lazanskog tvrdeći da ta informacija predstavlja lično primanje autora.

Pošto je RTRS odbio da saopšti tražene podatke, Klub PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponovo je uputio pitanje Ministarstvu saobraćaja i veza u vezi angažmana Lazanskog u JS RTRS.
“Pod kojim uslovima (finansijskim i nefinansijskim) Miroslav Lazanski učestvuje u kreiranju programskog sadržaja RTRS? Koliko mu je pojedinačno do sada novca isplaćeno? Molimo vas da nam dostavite sve uplate, uključujući i putne troškove”, navodi se u pisanom pitanju resornom ministarstvu vlade Republike Srpske.

“U odgovoru iz ministarstva navodi se da „autorska naknada po osnovu Autorskog ugovora predstavlja lično primanje autora, odnosno lični podatak, i da u tom smislu JP Radio-televizija Republike Srpske nije ovlaštena da trećoj strani otkrije lične podatke, a u skladu sa članom 17. zakona o zaštiti ličnih podataka BiH“, kazali su iz PDP-a.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, na upit PDP-a, dala je mišljenje da, kada je riječ o prihodima zaposlenih u javnim organima, objavljivanje takvih informacija nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.(Agencije)