Galerija SANU: Gitara koncert uz izložbu Slikari/Ratnici/Svedoci

Galerija SANU: Gitara koncert uz izložbu Slikari/Ratnici/Svedoci

09/03/2017 Off By

MUZEJ savremene umetnosti i Galerija SANU u subotu, 11. marta  sa početkom u 18 časova predstavljaju duo gitara Zoran Branković i Relja Turudić pod nazivom Solunac. Koncert će biti održan u okviru pratećeg programa izložbe Slikari / Ratnici / Svedoci.
Projekat Solunac obuhvata instrumentalne kompozicije za dve gitare na teme ​pesama koje su pevane u Veliko​m​ rat​u​

Ideja Zorana Brankovića bila je da, za instrument koji svira više decenija, napravi aranžmane pesama koji pokazuju da im vreme ne može ništa; vođen željom da na ovaj način skrene pažnju na sve ono što je tokom ​Prvog svetskog rata preživeo narod ​sa naših prostora.

Na koncertu u Galeriji SANU biće izvedene uglavnom, srpske tradicionalne pesme: „Tamo daleko“ (verzija 1), „Zavičaju mili kraju“​​​, „Solunsko kolo“​​, „Tandrčak​​“, „Lađa se kreće francuska“​​, „Reče čiča“​​, „Biljana platno beleše“​​, „Lele, dunje ranke“​​, „Čačak“​​ i „Tamo daleko“ (verzija 2​); kao i ruska tradicionalna pesma „Jesam li ti, Jelane“​​, kompozicija Stanislava Biničkog „Nizamski rastanak“​​, Nikolasa Balona „Volga, Volga“​​ i „Na Drinu“ Denisa De Sarnoa.
Ove kompozicije se nalaze na CD izdanju Solunac.

Zoran Branković je dugogodišnji gitarista i kompozitor. Autor je više projekata koji su bili posvećeni promovisanju srpske tradicionalne muzike („S kolena na koleno“, „Brankovići“, „Trojanac“). Autor je muzike za mjuzikle „Sin Fronteras“ i „Plavi čuperak“, kao i autorskog diska „Tamo gde počinje ljubav“. Autor je muzike za pozorišne predstave Doma kulture Čačak „Pozdravi nekog“, „Mali princ“, „Ja sam naslednik Pelea“ i „Ludak“. Osnivač je Festivala mladih gitarista „Jarakova gitara“ u Čačku i autor knjige „Kako je Čačak zavoleo rokenrol“.
Relja Turudić, magistar gitare, nastupao kao solista i član grupe „Taurus duo“ i „Amarkord“. Radio je sa Beogradskom filharmonijom i ansamblom Gradilište. Njegovu muzičku karijeru, prati uspešan pedagoški rad. Trenutno je zaposlen kao profesor gitare u beogradskoj Muzičkoj školi „Davorin Jenko“.

Izložba Slikari / Ratnici / Svedoci otvorena je do 2. aprila. Radno vreme Galerije SANU: svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 21 časa, četvrtkom od 11 do 16 časova. Ulaz je slobodan.