Makedonija: Zaev brani Tiransku platformu

Makedonija: Zaev brani Tiransku platformu

06/03/2017 Off By

 

Deklaracija je sastavljena u Makedoniji kao deo njihovih predizbornih programa, ali su se sastali u Albaniji kako bi se sve stranke Albanskog bloka okupile na jednom mestu”, rekao je lider socijaldemokrata

LIDER SDSM Zoran Zaev u izjavi za HRT branio je Tiransku platformu albanskih stranaka u Makedoniji za formiranje vlade sa njegovom strankom.

Smatra da nema ništa loše u tome što u njoj postoji formulacija kojom se osuđuju vojske iz prošlog veka zbog ubijanja civilnog stanovništva.

“Neki aludiraju na to da su to bile srpske vojske, neki da su bile nemačke, italijanske ili bugarske, za vreme fašizma i Drugog balkanskog rata. Međutim, osuđivanje da su vojske ubijale civile nije ništa strašno”, ocenio je Zaev.

On je kazao da je “izgovor da neko Makedoniji želi zlo zaista neutemeljen”.”Razlog opravdavaju time da je ta deklaracija potpisana u Tirani.

Deklaracija je sastavljena u Makedoniji kao deo njihovih predizbornih programa, ali su se sastali u Albaniji kako bi se sve stranke Albanskog bloka okupile na jednom mestu”, rekao je lider socijaldemokrata.

Povodom političke krize u Makedoniji, koja je počela nakon što je predsednik te zemlje Đorge Ivanov odbio da dodeli mandat za sastav vlade Zaevu koji je imao potvrđenu natpolovičnu podršku u parlamentu nakon nedavnih izbora, lider SDSM izjavio da ipak ne očekuje nasilje i sukobe.

-Svi se toga bojimo, ali sam uveren da se to neće dogoditi. Da je trebalo da se dogodi, dogodilo bi se mnogo ranije. Pregovorima smo došli do ovoga. Srećan sam i ponosan što smo hemijskom olovkom i glasom skinuli režim sa vlasti. Ne mora da se lije krv da bi pao režim”, naveo je Zaev.

Situaciju u Makedoniji ocenio “krajnje apsurdnom”.

-Verujem da je ovo privremena situacija, jer svet nam se smeje. Ovo demokratija ne poznaje, ovo je toliko kontradiktorno da to ne možete objasniti nikome. Dobijanje mandata može da znači i da možda nećemo uspeti da sastavimo vladu, ali sa 67 od 120 poslanika imamo pravo da dobijemo priliku”, izjavio je Zaev.(Agencije)