Makedonija: Evropski socijalisti kritikuju Ivanova!

Makedonija: Evropski socijalisti kritikuju Ivanova!

06/03/2017 Off By

 

“Ivanov mora da ostane lojalan državi i Ustavu kome se zakleo. On ne sme da drži u zatočeništvu volju naroda samo zbog interesa svoje stranke”, navedeno je u saopštenju predsednika socijalista Sergeja Staniševa

PARTIJA evropskih socijalista /PES/ pozvala je predsednika Makedonije Đorga Ivanova da deluje za opšte dobro svoje zemlje i da se uzdrži od pristrasne politike u aktuelnoj političkoj krizi.
U parlamentarnoj demokratiji mora se dozvoliti kandidatu koji ima većinu da formira vladu, u uslovima kada uživa podršku većine poslanika, navodi se u saopštenju predsednika PES-a Sergeja Staniševa.
“Ivanov mora da ostane lojalan državi i Ustavu kome se zakleo. On ne sme da drži u zatočeništvu volju naroda samo zbog interesa svoje stranke”, navedeno je u saopštenju.

Partija evropskih socijalista ocenjuje da blokiranje funksionisanja makedonskih institucija nije samo pogrešno, već i opasno.

“To može da zapali međuetničke podele i da dovede do otvorenog sukoba. Pozivamo Ivanova da bude odgovoran i dodijeli mandat Zoranu Zaevu”, navodi Stanišev.

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov odbija da dodeli mandat Zaevu zbog prihvatanja zajedničke platforme albanskih političkih stranaka.

Ivanov je ranije rekao da u skladu sa Ustavom neće imenovati za mandatara “nekoga ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje, koja se koristi za ucenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera”.♦