Olega Papuga: Istraživanja NIS – a ugrožavaju paore

Olega Papuga: Istraživanja NIS – a ugrožavaju paore

04/03/2017 Off By
Paori pitaju da li će na njivama ove godine nešto da rodi, kako će poorati zemlju i posaditi prolećne kulture, jer će NIS ostaviti ogromne rupe i naftne isplake kojih se neće moći rešiti godinama. Nažalost, te isplake su toksične i za ljude i za poljoprivredne kulture

 

NARODNA poslanica LSV Olega Papuga  upozorava da Naftna industrija Srbije (NIS) u nekoliko vojvođanskih opština ovih dana vrši istraživanje novih izvora nafte i gasa o čemu su vlasnici njiva nedovoljno obavešteni. Poznato je da NIS Republici Srbiji isplaćuje najnižu rudnu rentu u regionu, na šta je LSV uvek upozoravala i zbog čega traži ukidanje Energetskog sporazumam sa Ruskom Federacijom. 

Konkretno, navodi Papuga, vlasnici zemlje na kojoj su postavljeni uređaji, nisu obavešteni o tome, pa su se paori prepali kada su na svojoj njivi uočili kamione i velike kutije.

-Kada su predstavljali ovaj projekat, stručnjaci iz NIS-a saopštili su da će svi radovi biti izvođeni u saglasnosti sa vlasnicima i korisnicima parcela čiji se posedi nalaze na trasama duž kojih će se snimanja izvoditi, te da će biti obavešteni o planskim istraživanjima i, ukoliko su saglasni, potpisaće dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed.

Ali, to se nij to se nije desilo. Građani Ruskog Krstura u Opštini Kula ogorčeni su:

-Upravo te kutije u atarima su prestrašile paore, te se pitaju da li naftna kompanija koja je poklonjena Rusima ima moralno i svako drugo pravo da buši njihove njive i da obavlja nadzor nad projektom istraživanja novih izvora nafte i gasa.

Paori pitaju da li će na njivama ove godine nešto da rodi, kako će poorati zemlju i posaditi prolećne kulture, jer će NIS ostaviti ogromne rupe i naftne isplake kojih se neće moći rešiti godinama. Nažalost, te isplake su toksične i za ljude i za poljoprivredne kulture.

Druga misterija koju građani Ruskog Krstura ne mogu da reše je pojavljivanje kamiona na kanalu DTD koji danima uništavaju bent i odvoze glinu u nepoznatom pravcu. Negodovanje je ogromno i građani se plaše da će uništavanjem benta na kanalu DTD doći do poplava njiva, a i kuća u slučaju većih kiša. Niko u selu, pa čak ni u Mesnoj zajednici ne zna odakle su ti kamioni i ko im je dao dozvolu.(Press LSV)