Skopje: Cela Makedonija na nogama

Skopje: Cela Makedonija na nogama

04/03/2017 Off By

 

Učesnici protesta traže da se oformi zajednička makedonska platforma koja će očuvati jedinstvo i zajedništvo Makedonije

U SKOPLU i drugim gradovima nastavljeni su peti dan zaredom, protesti građanske inicijative za zajedničku Makedoniju. Pored prestonice, učesnici protesta su se okupili i  Ohridu, Kavadarcima i drugim mestima.

Učesnici protesta traže da se oformi zajednička makedonska platforma koja će očuvati jedinstvo i zajedništvo Makedonije. Oni ističu da će istrajati u odbrani unitarnosti zemlje.

Iz kabineta makedonskog predsednika Ðorga Ivanova je posle njegovog susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, saopšteno da on ne može da prihvati njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade poveri lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog prihvatanje Tiranske platforme od strane Zaeva.

– Predsednik Ivanov je rekao da, u skladu sa ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera – navodi se u saopštenju.(Agencije)