Zukorlić -bez blanko podrške Vučiću

Zukorlić -bez blanko podrške Vučiću

03/03/2017 Off By

 

Na pitanje , šta će se dogoditi, ako Vučić ne prihvati njegove zahteve Zukorlić je najavio mogućnost svoje kandidature

-MI SMO koalicioni partneri sa SNS, pa je logično da u prvi plan stavljamo nastavak saradnje koja se ogleda i kroz predsedničke izbore. To je varijanta ali uz jasan dogovor sa Vučićem, pa se ne može očekivati da se utrkujemo u „blanko“ podršci, već će ta podrška počivati na interesima Bošnjaka u Srbiji”

Muamer Zukorlić, narodni poslanik i lider Bošnjačko – demokratske zajednice najavio je da svom koalicionom partneru Aleksandru Vučiću neće pružiti blanko podršku bez dogovora o podužem spisku bošnjačkih zahtjeva. U intervju Danasu on je najavio i mogućnost, ukoliko se ne dogovori sa Vučićem, da se i sam kandiduje za predsednika Srbije, kako je to učinio i na prethodnim izborima

“Mi smo koalicioni partneri sa SNS, pa je logično da u prvi plan stavljamo nastavak saradnje koja se ogleda i kroz predsedničke izbore. To je varijanta ali uz jasan dogovor sa Vučićem, pa se ne može očekivati da se utrkujemo u „blanko“ podršci, već će ta podrška počivati na interesima Bošnjaka u Srbiji. To nije nikakav hir već je to profil glasača koji su nam dali poverenje, a to nisu glasači koji se određuju usko interesno već koji veruju da smo mi kao stranka drugačiji od ostalih i da nećemo trgovati zbog ličnih ili partijskih interesa. Čak i kad bi ih pozvali da glasaju bez jasnog argumenta zašto da to učine, naši glasači nas ne bi poslušali”, rekao je Zukorlić.

Na pitanje šta traži od Vučića da ispuni, kako bi pozvao Bošnjake da glasaju za lidera SNS-a, Zukorlić je naglasio da to “mora biti konkretno rešavanje problema u Sandžaku, interesa i prava naroda koga predstavljam”.

“Puna afirmacija prava Bošnjaka kako bi Bošnjaci mogli osjećati Srbiju kao svoju domovinu u kojoj bezbjedno i jednako pravno mogu živjeti i raditi. Implementacija bosanskog jezika, zaštita kulturne baštine Bošnjaka, promjena odnosa javnog medijskog servisa prema Bošnjacima kao i na polju obrazovanja. Takođe rješavanje problema Islamske zajednice jer osim lijepih riječi oni se ne rješavaju. Rezultat povraćaja vakufske imovine je – nula, iako je zakon usvojen prije 11 godina. Očekujem prestanak opstrukcije rada Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama je još uvijek na izrazitu štetu Bošnjaka. Putna infrastruktura je na nivou prve polovine 20. vijeka”, rekao je Zukorlić.

Na pitanje , šta će se dogoditi, ako Vučić ne prihvati njegove zahteve Zukorlić je najavio mogućnost svoje kandidature.

“Imaćemo svog kandidata za predsjednika države. Ako pitate ko je to, vjerujem da ću to biti ja”, kaže Zukorlić.(Agencije)