Makedonija: Amerikanci nezadovoljni odlukom Ivanova

Makedonija: Amerikanci nezadovoljni odlukom Ivanova

03/03/2017 Off By

 

Američki ambasador Džes  Bejli na Twitteru je napisao kako je Makedonija napustila načela demokratije i vladavine prava, dodavši kako se ta načela moraju poštovati, čak i kada se s njima ne slažemo

AMERIČKI ambasador u Skopju Džes Bejli izrazio je zabrinutost pošto što je predsednik Makedonije Đorge Ivanov odbio da dodeliti mandat za sastavljanje nove vlade lideru opozicioe SDSM-a Zoranu Zaevu.

Ambasador Bejli na Twitteru je napisao kako je Makedonija napustila načela demokratije i vladavine prava, dodavši kako se ta načela moraju poštovati, čak i kada se s njima ne slažemo.
Ivanov je odbio da dodeli mandat za formiranje nove makedonske vlade Zaevu, koji je parlamentarnu većinu od 67 poslanika osigurao u dogovoru s dve albanske političke stranke – DUI i pokretom BESA.
Uslov da DUI i BES podrže Zaeva izloženi su “Tiranskoj platformi” koja, prema mišljenju makedonskog predsednika, narušava suverenitet i teritorijalni integritet Makedonije.
Ivanov je rekao da mu savest i Ustav ne dopuštaju da mandat za formiranje vlade da nekom ko prihvata uslove iz “Tiranske platforme”, koja je sačinjena u drugoj državi.

Radi se o dokumentu koji su usvojile tri albanske stranke u Makedoniji DUI, pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, a kojom se, među ostalim, traži uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.