Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden: o genocidu nad Bošnjacima mora da se govori

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden: o genocidu nad Bošnjacima mora da se govori

27/02/2017 Off By

 

Kroz slušanja i kontakte s drugim diplomatima bio sam uveren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u BiH”, rekao je Bajden

BIVŠI potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izjavio je na svečanosti u Vašingtonu, gde mu je Savetodavno veće BiH uručilo životnu nagradu, da se o genocidu u BiH mora pričati.

Bajen je izjavio da nema ništa više na što je ponosan od povezanosti s naporom da se okonča genocid u Bosni i Hercegovini. Prisetio se i vremena kada je slušao o agresiji i zločinima koji su se događali 90-ih godina u BiH, prenosi portal Klix.

“Kroz slušanja i kontakte s drugim diplomatima bio sam uveren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u BiH”, rekao je Bajden.

Kako je rekao, za vreme agresije verovao je da narod u BiH ima pravo pa je zbog toga u martu 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili da nametnu. Ističe da je dodao još jedan element, a to je da se podigne embargo i da se napadne JNA koja je prelazila Drinu da bi stvorila haos u BiH, ali da se onda ništa nije dogodilo.

“Vi ste preživeli. Izgubili ste porodice. Izgubili ste domove. Borili ste se da sačuvate vaš dignitet. Ovo nije bio građanski rat. Bio je genocid. Jednostavno genocid. I to se događalo pred očima cele Europe”, rekao je Bajden. (Agencije)