Siromašne zemlje – kanta za smeće bogatih članica EU

Siromašne zemlje – kanta za smeće bogatih članica EU

24/02/2017 Off By

 

Neki proizvođači hrane upotrebljavaju jeftinije sastojke za srednju i istočnu Evropu u odnosu na iste proizvode u Njemačkoj i Austriji

LIDERI četiri srednjoevropskih država sastat će se iduće nedelje u Bratislavi i pozvaće Evropsku uniju da preduzme mere protiv prehrambenih proizvođača koje lošu hranu prodaju u siromašnijim državama članicama.

Sa ovog samita “zatraži će se od Komisije da preduzme zakonodavne mere protiv takve prakse (…) koja ponižava ljude i stvara dve kategorije ljudi”, rekao je slovački premijer Robert Fico u najavi skupa. Dodao je da će o tome u Varšavi razgovarati čelnici Višegradske grupe, u kojoj su Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka. Udruženje za zaštitu potrošača i neke vlade žalili su se da neki proizvođači hrane upotrebljavaju jeftinije sastojke za zemlje srednje i istočne Evrope u odnosu na iste proizvode koje prodaju u Nemačkoj i Austriji. Takva je praksa trenutno dopuštena jer EU jedino traži da se na pakovanju istaknu svi sastojci.

Slovačko ministarstvo poljoprivrede prošle je nedelje predstavilo laboratorijske testove koji pokazuju da se polovina od 22 proizvoda kupljenih u Bratislavi, glavnom slovačkom gradu, razlikovala u ukusu, izgledu i sastavu od istih takvih proizvoda kupljenih u dva austrijska grada preko granice. Češki ministar poljoprivrede Marian Jurečka rekao je prošle nedelje kako su ljudi umorni od toga da budu “kanta za smeće Evrope”, dok je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana nazvao dvostruke standarde u kvalitetu “najvećim skandalom novije istorije”. Potrošači u srednjoj i istočnoj Evropi brzo su prihvatili zapadne brendove nakon propasti komunizma 1989. godine. Proizvođači tvrde kako se sastav proizvoda razlikuje kako bi se udovoljilo lokalnom ukusu. (Agencije)