Konferencija za medije Nenada Čanka: Vučić ne sme da pobedi!

Konferencija za medije Nenada Čanka: Vučić ne sme da pobedi!

23/02/2017 Off By

 

LSV apeluje na sve stranke u demokratskoj opoziciji da učine dodatni napor i da se na postojeće izbore izađe sa jednim zajedničkim kandidatom

PREDSEDNIK Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će njegova stranka učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ne postane predsednik Srbije i apelovao na demokratsku opoziciju da istakne jednog zajedničkog kandidata.

– Nama je u interesu da Aleksandar Vučić ne bude predsednik Srbije. To je dobro za Srbiju i zdravo za demokratiju. I uradićemo sve što je potrebno da se to desi – rekao je Čanak na Konferenciji za novinare.

Dodao je da to nikako ne znači da bi LSV podržao lidera radikala Vojislava Šešelja ili nekog njemu sličnog, samo da Vučić ne bi pobedio.Predsednik LSV je ocijenio da bi demokratski kandidat svojom pobedom na predsedničkim izborima mogao da napravi diskontinuitet vlasti, jer sada sve poluge vlasti, od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa, drži SNS sa svojim koaliconim partnerima.

– Zato LSV apeluje na sve stranke u demokratskoj opoziciji da učine dodatni napor i da se na postojeće izbore izađe sa jednim zajedničkim kandidatom. Vladajuće stranke su se ujedinile oko svoga kandidata i samim tim nema opravradanja da opozicija ne pronađe svoga kandidata- rekao je Čanak.

Dodao je da, ukoliko opozicija ne bude imala jednog kandidata, onda treba raditi na podizanju izlaznosti birača na glasanje, kako se ne bi dozvolilo da „režimski kandidat“ Aleksandar Vučić pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora.

Na pitanje da li to znači da je moguće da i LSV ima svoga kandidata na predsjedničkim izborima, Čanak je rekao da ukoliko to bude način da se podigne izlaznost birača, LSV će prihvatiti odgovornost.

On je dodao da LSV poziva sve predstavnike demokratske opozicije na razgovor o budućnosti zemlje.

Naveo je da je Glavni odbor LSV sinoć odlučio da budućim predsedničkim kandidatima demokratske opozicije postavi devet pitanja, među kojima je prvo da li prihvataju inicijativu da se onemogući prodaje obradive zemlje strancima.

Pitanja su i da li bi Srbija trebalo da bude regionalizovana država, šta misle o autonomiji Vojvodine, podržavaju li briselski dijalog, prihvataju li međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine, prihvataju li stav da Srbija mora da se suoči sa ratnom prošlošću, kakav im je stav o EU i NATO, kao i da li su saglasni sa stavom da u novom ustavu piše da žena ima pravo da odluči o rađanju deteta.

Tih devet pitanja su polazna tačka za razgovore sa predsedničkim kandidatima- rekao je Čanak.(Agencije)