Turizam: Srbija i Crna Gora zajednički dočekuju  turiste

Turizam: Srbija i Crna Gora zajednički dočekuju turiste

22/02/2017 Off By
Sutra, na Sajmu turizma, potpisujemo Sporazum o saradnji i formiramo radnu grupu. Tako od danas na trećim tržištima nastupamo zajedno, a svaka zemlja nudi najbolje od onoga što ima. Tu je gastronomija, planinarenje, more, avanturistički turizam

Ranka Čičak

BALKAN se ponovo ujedinjuje. Barem u turizmu. Jer, veliki svetski turistički partneri nisu zainteresovani za saradnju sa svakom državicom posebno. Kada Kinezi vode svoje turiste oni žele da vide Sarajevo, svog voljenog Valtera, ali i Beograd i Kuću cveća nezaboravnog maršala Tita. Pritom na listi želja im je Jadran, a zatim i planine. Ovakvu ponudu ne može im dati samo jedna država.

Za početak Udruženja za turizam Privredne komore Srbije i Crne Gore, uz pomoć svojih ministarstava i nacionalnih turističkih organizacija izradila su projekat „Zajednički turistički proizvodf Srbije i Crne Gore“. Tako će zajednički nastupiti prema stranim tržištima i bolje zaraditi.

Danas je ovaj projekat predstavljen u Privrednoj komori Srbije. Predsednik PKS Marko Čadež kaže da će ovakvom saradnjom turistička sezona u obe republiuke biti produžena, a nastup na trećim tržištima bez konkurtencije. U projektu učestvuje 35 organizacija, među kojima je 15 agencija, a tu su i nacionalni parkovi, hoteli.

Marko Čadež zadovoljan je što su obe vlade prepoznale korist od ovakve saradnje. Jedan od najboljih ministara srpske vlade Rasim Ljajić, odgovoran za turizam, sproveo je na delo hvalisanja svojih prethodnika: „Ovo je prva saradnja dve zemlje u turizmu. Dosada se samo pričalo, a mi smo napravili konkretan korak. Sutra, na Sajmu turizma, potpisujemo Sporazum o saradnji i formiramo radnu grupu. Tako od danas na trećim tržištima nastupamo zajedno, a svaka zemlja nudi najbolje od onoga što ima. Tu je gastronomija, planinarenje, more, avanturistički turizam. Ove godine zajedno ćemo izlagati i na sajmovima u Pekingu, Šangaju, Tokiju. Siguran sam da je u ovom trenutku turizam sektor koji daje najbolje rezultate. Mi smo već izradili ponudu za Kinu. Oni žele turu Valtera na kojoj će obići Srbiju i Crnu Goru i BiH. Sada radimo na turi „Maršala Tita“ zato se nadamo da će naše ture doneti još više gostiju. Pripremamo i biciklističku turu od Beograda do Sarajeva, Herceg Novog. Očekujemo podršku Evropske unije. Mi ćemo biti prve zemlje koje će u Teheranu otvoriti tutističku kancelariju. Sve će troškove finansirati iranski predsednik. Zajedno sa Crnom Gorom otvara se kancelarija i u Istanbulu. Crnogorski ministar turizma Pavle Radulović uveren je da regionalna saradnja podstiče stvaranje korisnog partnertstva:

“Ovaj zajednički proizvod je skup najbolje što dve zemlje mogu da ponude. Imamo obavezu da u našu saradnju uključimo i druge zemlje u Regionu“.

U petak su pozvani predstavnici komora svih regiona bivše Jugoslavije, pa i Albanije na veliki dogovor o zajedničkom turizmu. Na Kopaoniku će se 6. marta održati velika regionalna konferencija na ovu temu.