Sastanak Nikolića, Vučiča, Ivanića i Dodika: primarni cilj jeste najšire pomirenje

Sastanak Nikolića, Vučiča, Ivanića i Dodika: primarni cilj jeste najšire pomirenje

22/02/2017 Off By

 

Vučić: Srbija se ni na koji način nije mešala u tu odluku predstavnika Srba u BIH. To je njihovo pravo. Ono što je za nas problem jeste činenica da su ovim naši odnosi vraćeni 25 ili 22 godine nazad. Mi danas ne možemo da govorimo o izgradnji poverenja

Ranka Čičak

SRBIJA će uvek stajati uz Srbe u Bosni i Hercegovini. rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon sastanka sa predsedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsednikom RS-a Miloradom Dodikom i premijerom Srbije .

Mi smo jedan te isti narod. Dat ćemo podršku RS-u i svemu onom što se u BiH radi. Moramo da razmišljamo o BiH, a i o Bošnjacima. Srbija i RS nisu ni na koji način učestvovali u tome da kvarimo ove odnose. Došli smo do toga da jedan član Predsjedništva pokreće pitanje koje ne samo da nije u njegovoj nadležnosti, već šta je cilj – rekao je Nikolić na konferenciji za medije  koja je održana u nekadašnjoj rezidenciji Slobodana Miloševića.

Predsedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra kako će će u periodu koji sledi “verovatno biti podnesena ilegalna tužba”.

– Bit ćemo u dnevnoj komunikaciji i preduzimati adekvatne političke mere. Unutar RS postoji visoko jedinstvo. Nema definitivnih dogovora, naša komunikacija je dnevna. Mi imamo nameru da koristimo institucije u našem interesu i radit ćemo ono što je korisno – rekao je Ivanić.

O reviziji je rekao:

– Ona je neutemeljena i bilo bi mimo svake logike da bude prihvaćena. Čovjek koji je naviše srušio BiH je Izetbegović. Argumentacija je na našoj starni. Od koga je dobro je, mislim na međunarodnu zajdenicu, što nema napada na nas. Šta bi bilo da mi ovo radimo. Garant trebaju izaći i reći da se ruše insitucije BiH i da ih ruše Bošnjaci, a ne Srbi. Ako tog stava ne bude, onda se produbljuje kriza – dodao je Ivanić.

Predsjednik RS Milorad Dodik u svom obraćanju medijima je rekao da je primarni cilj Bošnjaka  da se ukine RS. Kažu da su Srbi krivi za genocid koji se nije ni desio. Bakir (Izetbegović) je zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi. On je ugasio svetlo u BiH. Od BiH ne može biti ništa, ona je država nazor i to se pokazuje ovom odlukom o reviziji tužbe. Mi Srbi smo jedinstveni u ovome. Ivaničić je podzeo nekoliko važnijh koraka, koji su logični. Ima ćemo sednicu Parlamenta u ponedjeljak vezano za ovu situaciju. Ovo je formalno upereno protiv Srbije ali mi to doživljavamo kao udar na Srbe. Uveren sam da će to Sud odbiti, ali ostaje problem da neko umesto nekog odlučuje, rekao je Dodik. danas u Beogradu.
Srpski premijer Aleksandar Vučić navodi kako je pitanje da li će Srbi učestvovati u organima vlasti.

– Srbija se ni na koji način nije mešala u tu odluku predstavnika Srba u BIH. To je njihovo pravo. Ono što je za nas problem jeste činenica da su ovim naši odnosi vraćeni 25 ili 22 godine nazad. Mi danas ne možemo da govorimo o izgradnji poverenja. Moramo govoriti o vitalnom interesu Srbije i RS-a, ali trebalo bi i BiH i sad ga svodim na najnižu ljestvicu – očuvanje mira i stabilnosti, da odgovorimo na tužbu i pobedimo, i da tužba ne urodi polodom, da svoj narod zaštitimo. Mi smo za istinski dijalog sa bošnjačkim narodom – rekao je Vučić. Neko od nas nije bio dovoljno iskren.

– Mnogo smo vremena protraćili, a ništa nismo uradili. Što se Srbije tiče, mi ćemo da poštujemo intergritet BiH i RS-a, ali ono što je danas naš primarni cilj jeste najšire pomirenje, to je bila naša jednostrana želja. Mi nemamo pravo da dozvolimo ponižavanja Srbije. Cilj Srbije je očuvanje mira sa BiH, a sve preko toga je dobro ako uspijemo – poručio je Vučić.