Azem Vlasi: Revizija protiv Srbije ima šanse za uspeh!

Azem Vlasi: Revizija protiv Srbije ima šanse za uspeh!

19/02/2017 Off By

 

Vlasi kaže da je neshvatljivo zašto su se oko toga digle političke tenzije i pretnje izazivanjem nove krize, ako je reč o zahtevu za revizijom koji se upućuje jednoj od najuglednijih međunarodnih sudskih instanci kao što je Međunarodni sud pravde. Dodaje da treba da se ima poverenja u taj sud

REVIZIJA presude protiv Srbije ima šanse za uspeh kaže Azem Vlasi, prištinski advokat, politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslavenski funkcioner s Kosova.

Smatra da je podnošenje zahteva BiH za reviziju presude protiv Srbije, pre svega nastavak procedure po istom tom predmetu. Zato nije potrebna neka posebna politička odluka Predsedništva BiH ili nekog drugog organa, nego je to nastavak istog postupka.

Vlasi kaže da je neshvatljivo zašto su se oko toga digle političke tenzije i pretnje izazivanjem nove krize, ako je reč o zahtevu za revizijom koji se upućuje jednoj od najuglednijih međunarodnih sudskih instanci kao što je Međunarodni sud pravde. Dodaje da treba da se ima poverenja u taj sud:

– Iz moje dugogodišnje advokatske prakse, mogu reći da se ovakvih sudskih procedura boje samo oni koji imaju osećaj krivice ili računaju na neodgovarajuće sudske odluke jer znaju šta su počinili. Ima zasigurno dosta dokaza koji uz tužbu ranije nisu kompletirani za sud, ali u predlogu za reviziju ima novih dokaza koje sud treba da razamotri i uze će ih u obzir. Imamo nekoliko i ranijih presuda Haškog tribunala za ratne zločine iako je to krivični sud i procenjuje po principu individualne krivice, ali imamo tamo nalaze tog suda da je Srbija bila direktno involvirana u zločine u BiH pa i genocidu u Srebrenici . Prema tome, revizija ima šanse za uspjeh, a onaj ko se ne oseća krivim ne treba da se boji tog najuglednijeg Međunarodnog suda – kaže Vlasi(Avaz)