Di Velt:  Tri krize u četiri države mogu izazvati veliku krizu na Balkanu

Di Velt: Tri krize u četiri države mogu izazvati veliku krizu na Balkanu

19/02/2017 Off By

 

Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcioniše i koju niko ne vidi kao konačno rešenje”, navodi list

 

ETNIČKE trzavice u BiH, zamrznuti i nerešeni sukob Srbije i Kosova i politička kriza u Makedoniji, tri su krize koje bi mogle da destabilizuju Balkan, piše nemački list Di Velt.

„Ukoliko mislimo da živimo mirno i stabilno u Evropskoj uniji, ukoliko želimo da živimo u demokratiji, moramo da nastavimo da se zalagamo za demokratiju, stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu”, rekao je za nemački dnevnik državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mišel Rot. Di Velt navodi kako se “otvaraju pukotine u Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine, koji je posle trogodišnjeg rata konačno doneo mir, ali ne i rešenje.

“Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcioniše i koju niko ne vidi kao konačno rešenje”, navodi list i dodaje da jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje.

O Makedoniji, list piše da je osim akutne političke krize muči i hronična blokada Grčke zbog imena države.

“Osam godina u Skoplju čekaju na otvaranje pristupnih pregovora. To je tračak nade za ekonomski slabu zemlju u kojoj je 27,5 odsto ljudi nezaposleno. Ali stanje je bezizgledno, a dve godine Makedoniju tresu unutrašnje političke krize. Skandal sa prisluškivanjem, izbornom prevarom, sve jači pritisak na opozicione medije i nezavisne sudije, Vlada koja grabi moć i korupcija – to su najveći problemi”, zaključuje Di Velt.