17. februar

17. februar

17/02/2017 Off By
 1. Italijanski filozof, astronom i matematičar Đordano Bruno spaljen u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.1653. Rođen italijanski kompozitor i violinista Arkanđelo Koreli, osnivač bolonjske violinske škole i najznačajniji italijanski kompozitor baroknih dela za gudačke instrumente
 2. .⇐1673. Francuski komediograf i glumac Žan Batist Poklen Molijer umro pošto mu je pozlilo na pozornici dok je igrao u svojoj komediji “Uobraženi bolesnik”. Jedan od najvećih svetskih komediografa, napisao više od 30 pozorišnih komada među kojima su najpoznatiji “Učene žene”, “Tartif”, “Don Žuan”, “Mizantrop”.

  1. 1836. Ukazom kneza Miloša Obrenovića u Bukureštu osnovano prvo srpsko diplomatsko-konzularno predstavništvo pod nazivom Srpska agencija. Šef agencije bio Mihajilo German, a sekretar Jovan Gavrilović.

  1856. U Parizu umro nemački pesnik Hajnrih Hajne, jedan od najvećih liričara XIX veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma, izvršila ogroman uticaj na evropsko pesništvo.

 

⇐1602– Srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević poklonio državi zgradu u Beogradu, poznatu kao Kapetan-Mišino zdanje. U pismu Ministarstvu prosvjete je poručio da kuću ustupa “svom otečestvu” za smještaj “učenih i prosvetnih zavoda”. U njoj se sada nalazi rektorat Beogradskog univerziteta.

1864. Južnjačka podmornica “Hanli” u Američkom građanskom ratu u Čarlstonu u Južnoj Karolini torpedom potopila severnjački brod “Hustanik”, što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji pomorskog ratovanja.

 

 1. 1871.– Rođen srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, član Srpske kraljevske akademije, čije je stvaralaštvo izuzetne versifikacije udarilo pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini 20. veka. Završio je učiteljsku školu u Somboru i bio učitelj u srpskim školama u Bosni i Hercegovini, posle čega je studirao prava u Ženevi i Parizu, gde je diplomirao. Od 1912. do 1941. bio je diplomata kraljevina Srbije i Jugoslavije i ambasador u velikim evropskim gradovima. Zajedno s piscima Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem, takođe istaknutim srpskim nacionalistima, u Mostaru je pokrenuo književni list “Zora”. Već prvom pesničkom zbirkom “Pjesme” 1901. predstavio se kao nadahnut liričar obuzet temama bola i usamljenosti, ljubavi i smrti. U Drugom svetskom ratu je među prvima javno ukazao na zločinačku prirodu ustaške Nezavisne Države Hrvatske i na genocid nad Srbima. Posleratna zvanična književna kritika prokazala ga je kao četnički opredijeljenog. Osim pjesama, od kojih su neke neprolazne vrijednosti, pisao je prozu, putopise, eseje, studije. Umro je 1943. u SAD i njegove kosti su počivale u državi Indijana do 22. oktobra 2000. godine, kada su prenesene u Trebinje.

  1909. U tvrđavi “Fort sil” u Oklahomi umro indijanski poglavica Džeronimo, poslednji poglavica Apača. Kao vođa apačkog plemena Čirikahua predvodio nekoliko indijanskih ustanaka, a 1886. se predao američkoj vojsci.1916. Britanske i francuske trupe u Prvom svetskom ratu zauzele Kamerun, nemačku koloniju u Africi.1966. Francuska lansirala svoj prvi satelit sa poligona u Sahari.1972. Donji dom britanskog parlamenta usvojio zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici.1979. Reagujući na upad vijetnamskih snaga u Kambodžu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog režima Crvenih Kmera Kina napala Vijetnam. Tri sedmice kasnije bila prisiljena da povuče svoje trupe.

  1982. Premijer Zimbabvea Robert Mugabe optužio nekadašnjeg saborca Džošuu Nkoma za učešće u zaveri i isključio ga iz Vlade. Mugabe i Nkomo sedamdesetih godina vodili zajedničku borbu protiv rasističke vladavine belaca u Južnoj Africi.

  1990. Čehoslovačka komunistička partija isključila iz članstva bivšeg predsednika države Gustava Husaka, bivšeg premijera Ljubomira Štrougala i još 20 funkcionera koji su došli na vlast posle sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

  1992. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Butros Gali preporučio razmeštanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije na teritoriji SFRJ.

  1995. Albanci u Tetovu u Makedoniji počeli masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna ilegalan “Albanski univerzitet” u tom gradu. U sukobima s policijom poginuo jedan demonstrant, a veći broj povređen.

  1997. Predsednik Pakistana Faruk Leghari, koji je u novembru 1996. raspustio vladu Benazir Buto, imenovao Navaza Šarifa za novog premijera.

  1999. Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza NATO usvojio operativan plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo pod nazivom “Zajednički čuvar”. Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Dragoljub Ojdanić, naredio jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbrane integriteta zemlje.

  2002. Pobunjenici u severozapadnom Nepalu napali Vladine snage. Ubijeno oko 130 policajaca, vojnika i civila.

  2002. Prelaskom na evro Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.

  2003. Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu uhapšeni pripadnici rasformirane OVK i izručeni tom sudu. Hapšenje Haradina Balje, Isaka Musljiua i Agima Murtezija bilo prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio KFOR. Protiv Agima Murtezija sud povukao optužnicu zbog zamene identiteta.