Reagovanje Dačića na izjavu Plenkovića da iz Srbije dolaze bezobrazne izjave

Reagovanje Dačića na izjavu Plenkovića da iz Srbije dolaze bezobrazne izjave

14/02/2017 Off By

Nikad više: Andrej Plenković

Nadam se da nije bezobrazno od mene što ću kao podsetnik poslati hrvatskom premijeru Plenkoviću knjigu sa spiskom imena i prezimena ubijene dece, sa jedinom željom da se zločini više nikad ne ponove, bez ozbira ko ih je počinio i u kom ratu

POVODOM izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da iz Srbije dolaze bezobrazne izjave, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Plenković treba da objasni u čemu je bezobrazluk kada Srbija očekuje od hrvatske Vlade da se distancira od pokušaja rehabilitacije ustaško fašističkog režima i zločina koje je NDH počinila nad ‎Srbima, Jevrejima i Romima.

„NDH se prostirala do Zemuna, Novog Sada i Šapca, obuhvatajući i celu Bosnu i Hercegovinu do Drine, ubijeno je više od 30 posto srpskog naroda koji je tamo živeo. Plenković je nedavno posetio izraelski Jad Vašem u Jerusalimu, poklonio se senima pobijenih Jevreja i upisao u knjigu sledeće reči: “Uz izraze mog iskrenog saosećanja sa porodicama žrtava i jevrejskim narodom stoje i glasovi čitavog čovečanstva koje izgovara: Nikada više!”.

Na tom mestu u Jad Vašemu stoji i ime koncentracionog logora Jasenovac. Bio bi red da se Plenković pokloni i senima pobijenih i u samom Jasenovcu. Razlika je u tome što ispred logora u Jasenovcu mora da prođe pored table sa ustaškim pozdravom ”Za dom spremni”. A ne može se pokloniti i na jednom i na drugom mestu. U Jasenovcu je pobijeno 19.432 deteta od onih u pelenama do 14 godina, od čega 11.888 srpske dece, 5.469 romske, 1.911 jevrejske, kao i 132 hrvatska deteta i 17 Muslimana. I ta deca valjda zaslužuju da se hrvatski premijer pokloni njihovim senima i kaže ili upiše: “Nikada više!”.
Nadam se da nije bezobrazno od mene što ću kao podsetnik poslati hrvatskom premijeru Plenkoviću knjigu sa spiskom imena i prezimena ubijene dece, sa jedinom željom da se zločini više nikad ne ponove, bez ozbira ko ih je počinio i u kom ratu.
Isto tako, po tvrdnjama samog Stepinca u Memorandumu koji je uručio papi Piju XII u maju 1943. godine u Vatikanu, iz pravoslavlja je prekršteno do tada 240 hiljada Srba.

“Narodne novine”, službeni organ NDH, 5. maja 1941. godine objavljuju “Zakon o vjerskom prekrštavanju”, a službeni organ zagrebačke kurije “Katolički list” 15. maja 1941. godine objavljuje cirkularno pismo iz ureda Stepinca koje oduševljeno pozdravlja donošenje zakona koji obavezuje pravoslavne da se prekrste u katolike.

Vladinim dekretom broj 11689 od juna 1941. godine u Zagrebu se uspostavlja poseban verski odsek zadužen za prekrštavanje, na čijem čelu se nalazio katolički sveštenik Dionis Juričević, poznat po obraćanju stanovnicima Staze “da je izvršio potpuno čišćenje, od djece u pelenama do staraca”.

I na kraju, u pismu Poglavniku Paveliću sa Plenarne konferencije katoličkog biskupstva u Zagrebu 17-18. novembra 1941. godine, Stepinac piše “da u tu svrhu Hrvatsko katoličko biskupstvo bira među svojim članovima Odbor od tri osobe, koji se sastoji od Predsjednika Biskupske konferencije nadbiskupa Stepinca, biskupa senjskog monsinjora doktora Viktora Burića, i apostolskog upravnika Križevačke biskupije doktora Janka Šimraka. Ovaj Odbor će diskutirati o svim pitanjima koja će se pokretati prigodom prekrštavanja grkoistočnjaka u katoličku vjeru”. (Press MSP)

Srbija očekuje da bilo ko iz hrvatske Vlade ikada spomene ove zločine kako se oni ne bi ponavljali‎. Borba protiv relativizacije i rehabilitacije zločina je moralna obaveza svih nas, svuda i na svakom mestu, uključujući oba svetska rata, kao i sukobe devedesetih prilikom raspada SFRJ.

Prošlost se ne može promeniti, ali može se uticati da sadašnjost i budućnost budu bolje za naše narode i države.”