Konferencija za medije ministara Dačića i Brendea

Konferencija za medije ministara Dačića i Brendea

14/02/2017 Off By

Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić i njegov kolega iz Norveške, Borge Brende       rekli su danas  novinarima u Beogradu da  saradnja dve zemlje ide  uzlaznom putanjom. Trgovinska razmena, koja je lane  iznosila 60 miliona evra, biće povećana već ove godine. Norveška je zainteresovana za investiranje u Srbiji, a  Srbija  za norveška iskustva.

Ivica Dačić zahvalio je  Norveškoj za velike donacije Srbiji:

-U proteklih deset godina  poklonila nam je 250 miliona evra u raznim situacijama, od humanitarne do razvojne pomoći. Ta su sredstva upotrebljena u raznim sektorima, od poplava do migrantske krize. Mi želimo  i u politici dobre odnose sa Norveškom. Podržaćemo je u izborima za stalnu članicu Saveta bezbednosti. To  je  tek   za 2020 godinu, ali, moramo da mislimo dugoročno. Već  sada smo razgovarali o tome. Želimo da ovaj nivo političkih komunikacija  nastavimo. Tako ću ja imati zvaničnu posetu Norveškoj u aprilu. Premijer  Vučić i ja upoznali smo našeg gosta  s  našim strateškim  ciljevima. To je članstvo u EU i želja da Srbija bude izvoznik  stabilnosti u regionu i da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom, bez jednostranih poteza.

Ministar  spoljnih poslova Norveške  takođe je pohvalio   srpsko norvešku saradnju i podsetio novinare da je prvi put u svom mandatu ovde bio za vreme poplava. On je najavio velike investicije u Srbiju i rekao da će se o tome  dogovoriti u aprilu, kada Dačić bude  gost Osla. Podržao  je  napore Srbije da uđe u EU:

„Želim da Srbija bude izvoznik stabilnosti u regionu, gde još vidimo krhkost, naročito u BiH“.

Zaključio je da Srbija i  Norveška imaju dosta zajedničkog, pa  se našalio:

-Osim u izborima. Mi nemamo izbore, imamo  kralja.

Dačić je prihvatio šalu, pomenuo naše skore izbore, ali je zamolio da  ga novinari o tome ne pitaju, jer je, kako kaže, ovih dana već sve rekao, a i njegov   gost žuri.