Miodrag Poledica: Srbija i Bosna i Hercegovina dogovorile zajedničko održavanje 11 mostova

Miodrag Poledica: Srbija i Bosna i Hercegovina dogovorile zajedničko održavanje 11 mostova

11/02/2017 Off By

 

“Na granici između Srbije i BiH nalaze se mostovi na tri granične reke: Savi, Uvcu i Drini. Dogovoreno je da Srbija održava šest mostova na Drini, a Bosna i Hercegovina pet mostova, od kojih dva preko Save i tri preko Uvca”, rekao je Poledica

 

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Miodrag Poledica, izjavio je da je sa predstavnicima Bosne i Hercegovine dogovorena zajednička nadležnost za održavanje 11 mostova koji spajaju dve države.
Ovo je prvi konkretan dogovor koji je usledio posle sastanka predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denisa Zvizdića, krajem januara, a uskoro će biti potpisan i sporazum o održavanju mostova između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.
“Na granici između Srbije i BiH nalaze se mostovi na tri granične reke: Savi, Uvcu i Drini. Dogovoreno je da Srbija održava šest mostova na Drini, a Bosna i Hercegovina pet mostova, od kojih dva preko Save i tri preko Uvca”, rekao je Poledica.
U poslednjih 20 i više godina o održavanju mostova nije se sistemski vodilo računa, zbog čega su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorane Mihajlović i ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara Bosne i Hercegovine, Ismira Juska, dogovorili formiranje zajedničke radne grupe za podelu nadležnosti u vezi sa održavanjem i rekonstrukcijom mostova između dve zemlje.
-Sastanak delegacija Srbije i BiH održan juče u Beograd usledio je samo dve nedelje posle posete predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića Beogradu, kada su potpredsednica Mihajlović i ministar Jusko dogovorili da se formira posebna radna grupa za ovo pitanje”, rekao je Poledica.
Usaglašen je takođe i tekst sporazuma o izgradnji i otvaranju zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu, koji će biti uspostavljen u okviru realizacije projekta izgradnje mosta između Ljubovije i Bratunca.
Prema rečima Poledice, zajednički granični prelaz omogućiće da procedure na graničnom prelazu budu pojednostavljene, a vreme zadržavanja putnika i robe maksimalno skraćeno. “Granične službe obe zemlje radiće zajedno kako bi se protok robe i ljudi maksimalno ubrzao”, dodao je Poledica.(Press MGSI)