Makedonija: Zaev čeka Albance

Makedonija: Zaev čeka Albance

11/02/2017 Off By

 

Lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti se takođe sastao sa evropskim komesarom, a nakon sastanka izjavio da je državi potrebno rešenje koje će garantovati stabilnost i ojačati mir, međuetničke odnose, implementaciju neophodnih reformi i osigurati vladavinu prava

„BRZO formiranje nove vlade je u interesu države i njenih građana, koji kao i Evropska unija očekuju hitno usvajanje neophodnih reformi“.

To je izjavio lider SDSM Zoran Zaev, posle sastanka sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje, Johanesom Kanom.

“SDSM daje sve od sebe kako bi završila proces prikupljanja potpisa i kako bi pokrenula pregovore o formiranju vlade”, rekao je Zaev i apelovao na novinare da pitaju lidera albanske stranke DUI, Ali Ahmetija, o njihovim zahtevima po pitanju otvaranja pregovora o formiranju vlade.
Zaev kaže da pretpostavlja šta DUI očekuje i najavio da će ta stranka, ako dobije mandat za formiranje Vlade, predstaviti stav o platformi albanskih parlamentarnih stranaka.
Lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti se takođe sastao sa evropskim komesarom, a nakon sastanka izjavio da je državi potrebno rešenje koje će garantovati stabilnost i ojačati mir, međuetničke odnose, implementaciju neophodnih reformi i osigurati vladavinu prava.
On je dodao i da je Hanu predstavio svih pet opcija koje traži ta stranka u vezi sa okončanjem političke krize u Makedoniji i dodao da je sa VMRO-DPMNE razgovarao o koalicionom sporazumom, dok su pregovori sa SDSM još u toku.
U vezi mogućnosti da se postigne sporazum sa bilo kojom strankom, Ahmeti je rekao da DUI očekuje pisanu ponudu od SDSM, o kojoj bi se razgovaralo na sednici predsedništva te stranke i dodao da ne postoji krajnji rok za donošenje odluke, koja zahteva detaljnu analizu s obzirom na važnost za državu.
Govoreći o platformi, Ahmeti je izjavio da je ona više zajedničko saopštenje albanskih parlamentarnih stranaka koje su poverile DUI da pregovara o formiranju nove vlade u njihovo ime, a da ga jedino nije potpisao lider DPA Menduh Tači.

Sa druge strane lider DPA Menduh Tači rekao je novinarima da je ubijeđen da su lideri VMRO-DPMNE i DUI Nikola Grueski i Ali Ahmeti već postigli dogovor o formiranju vlade, ali i da bi bilo dobro da svima kažu šta taj dogovor sadrži.

Vanredni parlamentarni izbori održani su u Makedoniji 11. decembra i na njima je VMRO-DPMNE, osvojila 51 poslanički mandat, SDSM 49 a DUI 10 mandata.(Agencije)