Skopje: Johanes Han očekuje da Makedonija hitno formira Vladu

Skopje: Johanes Han očekuje da Makedonija hitno formira Vladu

10/02/2017 Off By

 

Osim komesara Hana, sastanku su prisustvovali i italijanski podsekretar Ministarstva spoljnih poslova Vincenzo Amendola i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović

 

 

EVROPSKI komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je u Skoplju kako je važno da se nova makedonska vlada formira na čvrstim i širokim temeljima, poručivši da je to potrebno učiniti što pre.

Han je na konferenciji za medije posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova balkanskih zemalja u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije, izjavio da je u Makedoniju došao kako bi saslušao lidere političkih partija te zemlje i da im neće davati nikakve predloge. Dodao je da je ta zemlja postigla mnogo, ali da je naredni korak hitno formiranje vlade.

-Konačnu odluku moraju doneti političari u ovoj zemlji i to je veoma važno. Možda su rezultati izbora iznenadili neke, ali sada se mora formirati vlada, a demokratske zemlje moraju poštovati sve političke partije”, izjavio je Han.

Han je naglasio potrebu za formiranjem nove makedonske vlade što je pre moguće, jer prema njegovim rečima, ta zemlja ima mnogo izazova, kao što su ekonomija, sigurnost i mogućnost za saradnju sa regionom.

Osim komesara Hana, sastanku su prisustvovali i italijanski podsekretar Ministarstva spoljnih poslova Vincenzo Amendola i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Ranije se Han sastao sa tehničkim premijerom Emilom Dimitrievim sa kojim je razgovarao o situaciji u Makedoniji nakon parlamentarnih izbora, održanih 11. decembra prošle godine. Nakon toga je prisustvovao sastanku ministara energetike zemalja Zapadnog Balkana, koji su razgovarali o implementaciji odluka sa samita u Parizu i o očekivanjima od narednog samita u Trstu, u Italiji, u okviru Berlinskog procesa.

Han će se tokom dana sastati i s liderima političkih partija koje su na izborima osvojili najviše mandata, a s kojima će razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji i o formiranju nove Vlade.

Ovo je prva poseta evropskog komesara Makedoniji nakon vanrednih parlamentarnih izbora. U obraćanju Savetu Evrope krajem januara, Han je izjavio da očekuje da Makedonija ubrzo formira vladu koju će parlament većinski podržati, a koja će provesti hitne reforme i nastaviti put prema evropskim integracija.