Slučaj Milorada Dodika: nova SAD administracija potvrdila sankcije!

Slučaj Milorada Dodika: nova SAD administracija potvrdila sankcije!

04/02/2017 Off By

NOVA američka administracija potvrdila je sankcije koje su u januaru nametnute protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma i organizovanja nezakonitog referenduma prošle godine, vidi se iz ažuriranog popisa što ga je u petak objavilo američko ministarstvo finansija.

Dodikovo ime među osobama koje su pod krivičnim merama Trampove administracije u petak se na mrežnim stranicama američkog ministarstva financija pojavilo zajedno sa grupom iranskih državljana i firmi koji su se našli na američkoj “crnoj listi” zbog novih raketnih proba koje je proveo Teheran.

Dodiku su na osnovu sankcija izrečenih 17. januara nametnute mere zamrzavanja imovine u SAD a svim američkim građanima i firmama zabranjeno je da s njim posluju.
Dodiku je u januaru takođe uskraćena viza za putovanje u SAD gde je planirao da učestvuje u nekima od svečanosti povodom inauguracije Trampa za novog američkog predsednika.

Dodik je te sankcije opisao kao “osvetu odlazeće američke administracije” izrazivši očekivanje kako će one biti ukinute čim Tramp dođe na vlast no ta se njegova prognoza pokazala pogrešnom.