Makedonija i dalje bez -vlade

Makedonija i dalje bez -vlade

02/02/2017 Off By

 

Ivanov je već razgovarao sa liderima VMRO-DPMNE i SDSM iz makedonskog i DUI, stranke Besa i Alijanse za Albance iz albanskog političkog korpusa. Pozivu predsednika Makedonije nisu se odazvali predstavnici Demokratske partije Albanaca


 

MAKEDONSKI predsednik Đorge Ivanov nakon konstultacija sa parlamentarnim strankama izjavio je da će, saglasno članu 90 Ustava, mandat za sastav nove vlade dati partiji koja ponudi dokaz o obezbeđenoj većini.

-Mandat za sastav nove vlade dobiće koalicija ili partija koja me obavesti ili dokaže da ima većinu od 61 poslanika”, rekao je Ivanov. On je dodao da je na konstulacijama sa političkim strankama razgovarano o svim mogućnostima, pa i o tome šta ako niko ne može da obezbedi parlamentarnu većinu za formiranje Vlade. Makedonski predsednik rekao je da su sve opcije otvorene.

Ivanov je već razgovarao sa liderima VMRO-DPMNE i SDSM iz makedonskog i DUI, stranke Besa i Alijanse za Albance iz albanskog političkog korpusa. Pozivu predsednika Makedonije nisu se odazvali predstavnici Demokratske partije Albanaca.

Konsultacije sa strankama usledile su nakon što mandatar Nikola Gruevski u zakonskom roku, koji je istekao u nedjelju u ponoć, nije uspio da obezbedi parlamentarnu većinu i formira Vladu. Na vanrednim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, Demokratska unija za integraciju 10, albanska stranka Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mjesta.(Agencije)