Zorana Maihajlović: Želimo jednu carinsku ispostavu sa svim susednim zemljama

Zorana Maihajlović: Želimo jednu carinsku ispostavu sa svim susednim zemljama

01/02/2017 Off By

 

Potpredsednica Mihajlović navela je da je sa grčkom delegacijom bilo reči i o projektu modernizacije pruge do luke Pirej, što će skratiti vreme putovanja od Beograda do Soluna sa trenutnih 49 na 26 do 27,5 časova. Ona je pomenula i da se sa kineskim partnerima intenzivno radi na modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta


POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da Vlada Srbije sa susednim zemljama intenzivno radi na uspostavljanju jedne carinske ispostave, kako bi se ubrzao transport robe i kako bi Srbija, kao tranzitna zemlja, iskoristila svoj položaj.

„Za nas tranzit znači ogroman novac, a Srbija jeste tranzitna zemlja i najkraći put ka Zapadnoj Evropi. Trebalo bi da se potrudimo da teretna vozila biraju Koridor 10 preko Srbije, umesto Koridora 4 preko Bugarske i Rumunije“, rekla je Mihajlovićeva.

Vozila koja trenutno prolaze kroz Srbiju na granici prolaze dve carinske kontrole, dok Vlada radi na tome da se uspostavi jedna – zajednička, što će ubrzati prolazak vozila, koja se, recimo, na granici s Mađarskom zadržavaju i po nekoliko sati.

Ona je rekla da se na zajedničkom graničnom prelazu već radi u okviru projekta izgradnje mosta Ljubovija – Bratunac, a da je o tome bilo reči i juče prilikom posete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Srbiji.

Potpredsednica Mihajlović navela je da je sa grčkom delegacijom bilo reči i o projektu modernizacije pruge do luke Pirej, što će skratiti vreme putovanja od Beograda do Soluna sa trenutnih 49 na 26 do 27,5 časova. Ona je pomenula i da se sa kineskim partnerima intenzivno radi na modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta.

Mihajlovićeva je rekla da će železnički Koridor 10 u Srbiji biti završen za dve do dve i po godine, dodajući da za oko 150 kilometara pruga tek treba da bude ugovorena modernizacija, te da će njima vozovi moći da se kreću brzinama od 100 do 150 km na sat.

Potpredsednica Vlade rekla je da se nadzire i kraj radova na drumskom Koridoru 10, te da očekuje da će on biti gotov već ove godine.

Zbog deonica na kojima radi grčka kompanija “Aktor”, a na kojima je došlo do produžetka roka za završetak radova, Ministarstvo će do 8. februara razmotriti novi predlog dinamičkog plana te firme koji je juče predstavio predsednik “Aktora” Dimitrios Kutras. Ona je navela da je predlog Ministarstva da se, ako treba, uključi i dodatna kompanija kako bi se posao završio, a kraj radova očekuje u ovoj godini.

Povodom današnjeg sastanka sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, Mihajlovićeva je rekla da će danas biti reči o infrastrukturnim projektima, ali i o tome ko će biti nadležan za održavanje puteva u Vojvodini.(Press  MGSI)