Srpsko grčki biznis forum:” Dobrodošli u Srbiju, zemlju punu prilika”

Srpsko grčki biznis forum:” Dobrodošli u Srbiju, zemlju punu prilika”

31/01/2017 Off By

 

“Moguće je učešće investitora u privatizacijama. Imamo 167 priduzeća koja su spremna za različite modele privatizacije, pre svih nekoliko naših banja i više ugostiteljskih preduzeća. Uz RTB Bor, Petrohemiju, Azotaru, MSK, za koje smo spremni da ih učinimo atraktivnim za tržište”, rekao je srpski ministar privrede Goran Knežević


Ranka Čičak

MINISTAR privrede Goran Knežević na Srpsko grčkom biznis forumu u Beogradu pozvao je grčke investitore da ulažu u Srbiju. Srbija, rekao je Knežević, nudi različite podsticaje za investitore  i pritom  politički i ekonomski je stabilna.

Obraćajući se grčko srpskim učesnicima ovog biznis foruma Knežević je rekao da je veoma zadovoljan što su vlade i prvrednici dve zemlje odlučili da intenziviraju dijalog radi još bolje saradnje.
– Srbija je, poručio je Knežević, politički i ekonomski stabilna zemlja, čija vlada odgovorno i ozbiljno rešava sve izazove, uključujući i ono što je ostalo kao nasleđe, od privatizacija, neefikasnog javnog sektora do trome administracije.

Naveo je da je nezaposlenost u Srbiji manja nego ranije i da iznosi 13,8 odsto, dok je privredni rast 2,8 odsto, a neto priliv investicija oko dve milijarde evra, što je najviše u regionu.

Ministar privrede Srbije istakao je da Srbija investitorima nudi finansijske, kao i nefinansijske podsticaje, poput oslobađanja od taksi.

“Moguće je učešće investitora u privatizacijama. Imamo 167 priduzeća koja su spremna za različite modele privatizacije, pre svih nekoliko naših banja i više ugostiteljskih preduzeća. Uz RTB Bor, Petrohemiju, Azotaru, MSK, za koje smo spremni da ih učinimo atraktivnim za tržište”, rekao je Knežević.

Po Kneževiću  posebno je veliko interesovanje za naše slobodne zone, koje su oslobođene od PDV-a, imaju slobodan pristup tržištu od oko milijardu ljudi, a imaju i neto priliv od pet milijardi evra.

“Prilike za razvoj ekonomskih odnosa itekako postoje i verujem da će vaša poseta upisati novu stranicu u istoriju naših odnosa. Dobro došli u zemlju punu prilika i mogućnsoti”, poručio je Knežević.

Državni sekretar grčkog Ministarstva spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose Jorgos Cipras je ukazao da postoje različite oblasti u kojima dve zemlje mogu da unaprede saradnju.

“Pozicije dve zemlje su ključne, ne samo kao najrazvijenijih zemalja, već su one tačke koje igraju važnu geopolitičku ulogu”, rekao je Jorgos Cipras.

Istakao je da su trgovinski odnosi dve zemlje na zadovoljavajućem nivou, ali da ima mogućnosti za proširenje, i u tom kontekstu naveo je da su važni ugovori o saradnji u oblasti prehrambene industrije.
Biće potpisan sporazum o strateškoj saradnji između srpskog Karneksa i grčkog Creta farma, u oblasti mesa i suhomesnatih proizvoda.