Grčki premijer danas u Beogradu

Grčki premijer danas u Beogradu

31/01/2017 Off By

 

Aleksandar Vučić zahvaluio je gostu što njegova vlada nije priznala nezavisnost Kosova, a Cipras je rekao da će se ovakva politika nastaviti. Grčka će podržati Srbiju na njenom evropskom putu


Ranka Čičak

PREDSEDNIK grčke vlade, Aleksis Cipras razgovarao je danas u Beogradu sa svojim domaćinom, srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Novinarima su rekli da su veoma zadovoljni.Jer su u proteklih sedam godina ovo je prvi susret dve zemlje na nivou premijera. Zato je odlučeno da susreti budu češći, pa je dogovoreno formiranje Visokog saveta, koji će se već u aprilu prvi put sastati u Solunu. Biće to zajednička sednica srpske i grčke vlade.

Aleksandar Vučić zahvaluio je gostu što njegova vlada nije priznala nezavisnost Kosova, a Cipras je rekao da će se ovakva politika nastaviti. Grčka će podržati Srbiju na njenom evropskom putu. Dve zemlje će sarađivati u rešavanju migrantske krize i nastaviti sve bolju privrednu saradnju. Investicije od 2,2 milijarde grčke privrede u Srbiju rastu. Već za naredni sastanak dve Vlade najavljen je razgovor o energetici i infrastrukturi. Modernizovaće se pruga Beograd Solun i poboljšati prevoz robe iz pirejske luke u Atini, preko Srbije do Evrope. Tako će srpski turisti, kojima je grčka prva destinacija za letovanje, već za 6 sati iz Beograda stići na more. Vučić je rekao da je Srbija već počela da radi deo pruge od Beograda prema Nišu.Pohvalio se da je lane rast našeg budžeta bio 2,8 posto i da je već ovog meseca suficit toliki, da novca za ovu modernizaciju ima.

Cipras je naglasio dobru lokaciju svoje zemlje za vezu između Evrope i bliskog istoka, na kojoj je Srbija glavni most spajanja. Rekao je da geografija Balkana treba da prestane da se menja ratovima – već saradnjom. Pomenuo je i staru ideju vodenog puta Beograd – Solun i predložio da EU finansira ovaj projekat.

Na pitanje novinara da li Srbija može da pomogne Grčkoj u rešavanju njenih problema s Makedonijom, prvi je odgovorio Vučić:

-Imali smo do sada mnogo onih koji su želeli da rešavaju tuđa pitanja. Mi u to ne želimo da se mešamo. Ako nas neko bude pitao, spremni smo da pomognemo. Ali da se guramo- ne.

Cipras je rekao da u rešavanju problema s Makedonijom, obe strane treba da imaju istu želju:

-Grčka se pokazala veoma strpljiva. Saradnja vezana za razlike ne može da se ostvari ukoliko neko stalno insistira na neprijateljskim stavovima. Cipras je pomenuo i nacionalizam koji buja u nekim zemljama. Izbore koje će uskoro imati više zemalja ocenio je kao mogućnost da se za prioritet izabere interes Evrope.

Predsednik grčke vlade se posle konferencije za novinare sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Popodne je na biznbis forumu u hotelu Metropol nekoliko stotina grčkih i srpskih privrednika razgovarati o saradnji.