Srbija potpisala Konvenciju SE o kinematografskoj koprodukciji

Srbija potpisala Konvenciju SE o kinematografskoj koprodukciji

31/01/2017 Off By

Potpisivanjem Konvencije Srbija više nije u obavezi da sklapa posebne bilateralne ugovore sa zemljama koje su potpisnice Konvencije. Pored toga, daje mogućnost našoj zemlji da bude aktivan učesnik u kreiranju odgovarajućih efikasnih mehanizama saradnje u oblasti kinematografije, saglasno tehnološkom razvoju, novim finansijskim mehanizmima i audio-vizuelnoj praksi


NA SVEČANOJ ceremoniji u Roterdamu ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u ime Republike Srbije potpisao je revidiranu Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji koja će omogućiti učešće u koprodukcijama i sa zemljama van Evrope. Srbija je tako zajedno sa Holandijom, Grčkom, Slovenijom, Češkom, Luksemburgom, Norveškom, Maltom i Italijom među prvim potpisnicima ove Konvencije iz Evrope, a očekuje se da ostale evropske države to učine u toku godine.

Potpisivanjem Konvencije Srbija više nije u obavezi da sklapa posebne bilateralne ugovore sa zemljama koje su potpisnice Konvencije. Pored toga, daje mogućnost našoj zemlji da bude aktivan učesnik u kreiranju odgovarajućih efikasnih mehanizama saradnje u oblasti kinematografije, saglasno tehnološkom razvoju, novim finansijskim mehanizmima i audio-vizuelnoj praksi.

Konvencija precizira i korekciju procenta minimalnog nacionalnog učešća da bi se audio-vizuelno delo nazvalo koprodukcionim. U bilateralnim koprodukcijama taj procenat je snižen sa 20 na 10 odsto, dok je u multilateralnim koprodukcijama spušten sa 10 na pet procenata, što će osloboditi deo budžeta za podršku audio-vizuelnoj industriji, s obzirom da će minimalno učešće od pet odsto usmeriti mnoge domaće producente da traže partnere među članicama Eurimaža.

Takođe, nova konvencija predviđa povećanje procenta kada je reč o većinskom učešću u multilateralnim koprodukcijama i to sa 50 na 80 odsto, odnosno sa 80 na 90 procenata u bilateralnim koprodukcijama.

Pre svečane ceremonije ministar Vukosavljević sastao se sa zamenicom generalnog sekretara Saveta Evrope Gabrielom Bataini Dragoni, sa kojom je razgovarao o saradnji u oblasti audio–vizuelne politike i značaju ratifikovanja Konvencije. Posebna tema sastanka bilo je kulturno nasleđe, sa fokusom na stanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je bilo reči i o novoj Konvencije o prekršajima u vezi sa kulturnim dobrima koja je u fazi izrade i učešću Srbije u novom programu Saveta Evrope „Interkulturni gradovi”. Vukosavljević i Bataini Dragoni dotakli su se i rekonstrukcije Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, kao i Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027.

Na marginama skupa ministar Vukosavljević imao je bilateralne sastanke sa holandskom ministarkom obrazovanja, kulture i nauke Jet Busemaker i ministrom turizma Malte Edvardom Luisom, nadležnim za oblast kinematografije, sa kojima je razgovarao o mogućnostima jačanja saradnje i povećanja kulturne razmene.(Pess MKI)