LSV:Povodom početka akcije prinudne naplate – muku paora niko neđe da vidi!

LSV:Povodom početka akcije prinudne naplate – muku paora niko neđe da vidi!

29/01/2017 Off By

Imajući u vidu činjenicu da je dug za doprinose i obavezno socijalno osiguranje dostigao  u 2016. godini 91 milion dinara, LSV pita šta je država učinila da poljoprivrednicima olakša svakodnevnu tešku borbu i spreči nastanak ovakvih dugova


 

PREDSEDNIK Lige paora Vojvodine i član Predsedništva LSV Miloš Šibul, povodom  početka velike akcije prinudne naplate poljoprivrednim proizvođačima izjavio je da „u državi u kojoj se najveći deo Bruto domaćeg proizvoda (BDP) puni od poljoprivredne proizvodnje vlast je započela prinudnu naplatu poljoprivrednim proizvođačima koji imaju dug na ime doprinosa i obaveznog socijalnog osiguranja. I to oduzimajući im zemlju!

Imajući u vidu činjenicu da je dug za doprinose i obavezno socijalno osiguranje dostigao  u 2016. godini 91 milion dinara, LSV pita šta je država učinila da poljoprivrednicima olakša svakodnevnu tešku borbu i spreči nastanak ovakvih dugova.

Po Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva, bez obizira na njegovu veličinu, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara

Godinama kao mrtvo slovo na papiru stoje obećanja da će se Zakon o PIO fondu promeniti i da će obaveze malih proizvođača prema državi biti niže.

Paorsku muku niko u vlasti ne želi ni da vidi ni da čuje, a problema je na pretek.

LSV podseća i na neverovatnu činjenicu da preko 25.000 poljoprivrednih domaćinstava prima porodične poljoprivredne penzije u iznosu nižem od socijalne pomoći. Nažalost, očito se više ispalti ne raditi.

Država Srbija, deklarativno, agrar vidi kao stratešku granu privrede.

LSV traži da se politika prema agraru i poljoprivrednim proizvođačima promeni, u suprotinom će i mnogi paori završiti u narodnim kuhinjama.(Press LSV)