Da li život srčanog bolesnika u Vojvodini vredi manje?

Da li život srčanog bolesnika u Vojvodini vredi manje?

27/01/2017 Off By

 

Koliko će premijerova pompezna najava velikih ulaganja u zdravstvo promeniti ovu sramotnu situaciju pokazaće vreme. Iz republičkih i pokrajinskih kabineta za sada nemamo jasan odgovor na pitanje LSV kakvi su detaljni planovi za Vojvodinu u oblasti najavljene revitalizacije zdravstva


 

PREDSEDNIK Stručnog saveta za zdravstvo Lige socijaldemokrata Vojvodineprim. dr Radovan Latinović, u pisanoj izjavi medijima  upozorava da je zabrinjavajuća činjenica da u Srbiji postoje ukupno 23 angio sale za kateterizaciju srca u 12 gradova, od toga su svega dve sale u Vojvodini. Očekujemo od nadležnih institucija plan smanjivanja ovako neravnopravnog položaja građana pokrajine u oblasti zdravstvene zaštite.

Za ovu osnovnu dijagnostičku, terapijsku i hiruršku intervenciju  u lečenju bolesti srca na jednu salu u Vojvodini računa milion, dok na jednu salu u užoj Srbiji može da računa oko 200.000 stanovnika.

Ovakvim  teritorijalnim rasporedom nije zadovoljen princip ujednačene dostupnosti zdravstvene zaštite na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ili, figurativno rečeno, život u Vojvodini vredi 4,6 puta manje.

Iz ovoga se može zaključiti da su dramatično manje šanse pacijenata sa problemima srca da na vreme stignu do interventnog kardiologa.

Koliko će premijerova pompezna najava velikih ulaganja u zdravstvo promeniti ovu sramotnu situaciju pokazaće vreme. Iz republičkih i pokrajinskih kabineta za sada nemamo jasan odgovor na pitanje LSV kakvi su detaljni planovi za Vojvodinu u oblasti najavljene revitalizacije zdravstva.

Ohrabrujuća je najava pokrajinskog sekretara o otvaranju angio sale za kateterizaciju srca u još tri bolnice na teritoriji Vojvodine. Smatramo da je rešenje da se pored tri najavljene, i verujemo uskoro realizovane, otvore još najmanje dve angio sale na teritoriji AP Vojvodine, čime bi se zadovoljili standardi i potrebe građana Vojvodine.

Liga socijaldemokrata Vojvodine  ovakave poteze pozdravlja, ali traži da svi građani imaju jednak tretman u oblasti zdravstvene zaštite.

Ističemo da se u planu obnova u zdravstvu  mora voditi računa da ničiji život ne može biti manje vredan. Očekujemo da Ministarstvo i Sekretarijat nastave u ovom pravcu dok se kvalitet i dostupnost usluga zdravstvene zaštite teritorijalno ne izjednače.(Press LSV)