Nova knjiga Vojislava Šešelja: Vuk Jeremić američki i NATO čovek u Srbiji!

Nova knjiga Vojislava Šešelja: Vuk Jeremić američki i NATO čovek u Srbiji!

26/01/2017 Off By

VJERICA RADETA istakla je na današnjoj konferenciji za novinare da je iz štampe upravo izašla najnovija knjiga Vojislava Šešelja„Vikiliks mi javlja – drugi deo“.

SRPSKA radikalna stranka smatra da javnost Srbije mora da bude detaljno obaveštena o toku razgovora na kojima su predsednik države i predsednik Vlade Republike Srbije učestvovali u Briselu.
Vjerica Radeta izjavila je da je sve što je potpisano u Briselskom sporazumu, potpisano na štetu države Srbije i građana Srbije, i da je jasno da albanska strana ne želi da ispuni čak ni ono što je očigledno u njihovom interesu, bar u odnosu na Srbe na Kosovu i Metohiji.
Srpska radikalna stranka zahteva da se hitno organizuje sastanak skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju. Predsednik odbora, Milovan Drecun, danima unazad gostuje u medijima kao predsednik odbora i iznosi stavove u ime Odbora, što je apsolutno nedopustivo zato što on nije sazvao nijedan sastanak Odbora za Kosovo i Metohiju. Srpski radikali insistiraju da predsednik Narodne skupštine, Maja Gojković, iskoristi svoju nadležnost koju joj Poslovnik Narodne skupštine dozvoljava i da sazove sednicu Odbora, kad već predsednik odbora ne želi to sam da učini.
Radeta je istakla da očekuje da se na sastanku članovima odbora predoče svi detalji poslednjih razgovora i da Odbor proceni da li je neophodno zakazati plenarnu sednicu Narodne skupštine. Stav Srpske radikalne stranke je da treba zakazati vanredno zasedanje na kojem bi se raspravljalo o toku pregovora u Briselu.

Radeta je rekla da su u ovoj knjizi objavljene sve depeše američke ambasade u Beogradu upućivane Stejt departmentu, u periodu od februara 2003. godine do februara 2010. godine. Kada se pročita ova knjiga, vidi se koliko se američka ambasada uplitala u zvaničnu politiku Republike Srbije, od toga da su imali i javne i tajne razgovore sa državnim funkcionerima, do toga da su, pogotovo u izbornim kampanjama, organizovali ručkove sa analitičarima i takozvanim ispitivačima javnog mnjenja i da su oni, zapravo, kreirali rejtinge političkih stranaka u skladu sa onim što je bio njihov interes.
Radeta je istakla da se u knjizi Vojislava Šešelja nalazi veliki broj depeša iz kojih se jasno vidi da se Vuk Jeremić izvinjavao predstavniku američke ambasade zbog toga što je, na predavanju održanom na Fakultetu političkih nauka, morao javno da govori ono što ,zapravo, ne misli i za šta se ne zalaže. Jeremić je otvoreno tvrdio više puta ( sve to stoji u depešama) da se on i Boris Tadić zalažu za ulazak Srbije u NATO i da je spreman da tu politiku proširi po Srbiji. Radeta smatra da Jeremić i dalje zastupa politiku evroatlantskih integracija.
Potpredsedsednica Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke je istakla da je Vuk Jeremić sa američkim ambasadorom organizovao postavljanje Zdravka Ponoša na mesto prvog čoveka Generalštaba, a potom iscenirao sukob između Ponoša i Šutanovca. Ona je istakla da se na osnovu depeša, koje su nastale u američkoj ambasadi, jasno vidi da su svi predstavnici režima, od 2000. godine do dana današnjeg, pod direktnom kontrolom američkog ambasadora i da se svi oni koji se zalažu za ulazak Srbije u Evropsku uniju, zapravo, zalažu za ulazak Srbije u NATO pakt.