Opasne tvrdnje Tačija: Beograd naoružava Srbe!

Opasne tvrdnje Tačija: Beograd naoružava Srbe!

25/01/2017 Off By

 

Kosovski predsednik je ocenio da su potporni zid uz reku Ibar u severnoj Mitrovici, hapšenje čelnika Saveza za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj i voz, koji je iz Beograda trebalo da dođe do Mitrovice, provokacije Beograda inspirirane “ruskim modelom”


 

KOSOVSKI predsednik Hašim Tači tvrdi da Beograd naoružava Srbe na Kosovu kako bi se obranili od, kako kaže, navodnih napada Albanaca.

Taći je u intervjuu za albanski servis DW rekao kako je Priština odlučna da ne dozvoli Beogradu da se na bilo koji način približi granici Republike Kosovo ili, kako je rekao, u suprotnom ne može da garantuje da neće doći do oružanih sukoba.

Kosovski predsednik je ocenio da su potporni zid uz reku Ibar u severnoj Mitrovici, hapšenje čelnika Saveza za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj i voz, koji je iz Beograda trebalo da dođe do Mitrovice, provokacije Beograda inspirirane “ruskim modelom”.

“Kosovo je spremno da odgovori na ovu provokaciju. Imamo informaciju da je u vozu bilo oružja i pripadnika obučenih paravojnih jedinica koji su nameravali da uđu na Kosovo i destabiliziraju ga”, rekao je Tači u opširnom intervjuu objavljenom dan nakon obnavljanja briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

Tači tvrdi da je u tome prepoznata namera Srbije za podelu Kosova, i zna, kako je rekao, da Srbija naoružava Srbe na severu Kosova.

Upitan li ima dokaze s obzirom na to da je reč o opasnoj temi koja bi mogla da dovede do sukoba, Tači kratko odgovara: “Definitivno”.

Srbija, tvrdi, koristi model koji je Moskva koristila u Ukrajini i šalje ljude na sever Kosova koji naoružavaju Srbe pištoljima i drugim oružjem kako bi se, kako kaže, navodno zaštitili od napada Albanaca.

Tači je pozvao Srbe na Kosovu da ne postanu žrtve “nacionalističke politike Beograda”.

Na primedbu kako se ovih dana i od renomiranih kosovskih intelektualaca moglo čuti da predlažu podelu Kosova, Tači kaže da je Priština protiv toga, jer bi takav koncept, kaže, mogao proširiti na sve zemlje zapadnog Balkana.(Agencije)