Federika Mogerini: Priština i Beograd prekršili sinoćnji dogovor

Federika Mogerini: Priština i Beograd prekršili sinoćnji dogovor

25/01/2017 Off By

 

Maja Kocijančič je istakla da visoka predstavnica EU “ponovo zahvaljuje političkim vođama Beograda i Prištine za konstruktivan sastanak dijaloga” i naglasila da je važno da se održi dijalog na nivou predsednika i premijera dve strane. Dogovorili smo da tenzije ostavimo iza nas


 

VISOKA predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini je danas izrazila “žaljenje što sve strane u dijalogu” predsednika i premijera Kosova i Srbije nisu poštovale dogovor sa sinoćnjeg sastanka u Briselu da se prevaziđe zategnutost i rasprave u dijalogu ne komentarišu u javnosti.

“Žalimo što se svi nisu toga držali i pozivamo ih da se uzdrže i napredak nadograđuju na juče postignutim dogovorima”, saopštila je predstavnica za štampu Federike Mogerini, Maja Kocijančič. Federika Mogerini, prenela je Maja Kocijančič, ukazuje na to da je “bitan ishod susreta bio da se prevaziđu zategnutosti i uzdrže od komentarisanja u javnosti rasprave” u sinoćnjem susretu i zato žali što to svi nisu poštovali. Ona je istakla da visoka predstavnica EU “ponovo zahvaljuje političkim vođama Beograda i Prištine za konstruktivan sastanak dijaloga” i naglasila da je važno da se održi dijalog na nivou predsednika i premijera dve strane. Dogovorili smo da tenzije ostavimo iza nas Mogerinijeva je rekla posle sastanka s predsednicima i premijerima Srbije i Kosova u Briselu da su se dve strane dogovorile da nastave dijalog o normalizaciji odnosa i da intenziviraju sastanke na visokom nivou u narednim danima.

“Razgovarali smo o razvoju prethodnih dana, dogovorili da ostavimo tenzije iza nas i da se fokusiramo na predstojeći posao”, navela je Mogerinijeva u saopštenju. Ona je zahvalila premijerima Isi Mustafi i Aleksandru Vučiću, kao i predsednicima Hašimu Thačiju i Tomislavu Nikoliću na “otvorenom i veoma konstruktivnom sastanku”. Mogerinijeva je istakla da je “napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije suštinski za Kosovo i Srbiju, za samu EU, i za region Zapadnog Balkana u celini” i da je od ključnog značaja za eurointegracije Kosova i Srbije.

“Ohrabrila sam liderstvo, viziju, posvećemost i angažovanje koje su pokazali politički lideri za rešavanje pitanja od uzajamnog interesa u dijalogu”, rekla je Mogerini. Ona je navela da su se dve strane dogovorilae da nastave dijalog “u duhu poštovanja, saradnje i uzajamnog razumijevanja” i da će se razgovori dve strane intenzivirati narednih dana. “Odlučili smo da imamo seriju rundi dijaloga na visokom nivou, počevši od narednih dana”, rekla je Mogherin i dodala da će biti lično uključena u sprovođenje rezultata, ranije postignutih sporazuma i daljeg napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.