Hepi šou Milorada Dodika

Hepi šou Milorada Dodika

24/01/2017 Off By

Dodik je podsetio da su Amerikanci prekinuli kontakt sa njim kada je odbio da u kontinuitetu uradi nekoliko stvari, i naveo reformu policije, odbijanje reforme ustava čime bi se izgubio značaj državotvornosti Republike Srpske, a da je ključno bilo to što je odbio da sruši crkvu u Potočarima što je od njega tražio bivši američki ambasador u BiH


 

MILORAD DODIK bio je gost emisije Ćirilica, beogradske televizije Hepi. Agencija Republike Srpske prenela je deo njegovog izlaganja:

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH dramatično podeljena bez mogućnosti da bude sastavljena. Dodik je napomenuo da BiH nema šansu, jer živi na pritisku i prisili, te da sve lepe reči o BiH u regionu i svetu nisu istinite.

On je istakao da je BiH iluzija, a da on kao političar i čovek nije spreman da bude deo toga, i da nije spreman da politički i fizički život upotrebi da bi se na kraju tog puta pokazalo da je to iluzija.

“Imam dovoljno u sebi spoznaje da znam da je to nemoguće da funkcioniše. Funkcionoše samo zato što postoji intervencionizam međunarodne zajednice. BiH pokušava da se održi na muslimanskom idealizmu koji promoviše jednu državu unitarističkog karaktera”, rekao je Dodik za televiziju Hepi.
Dodik je rekao i da je sadašnja američka ambasadorka u BiH Morin Kormak pokazala unitaristički, probošnjački i vidno antisrpski koncept.

O odnosima sa američkim diplomatama, Dodik je rekao da nikad nije bilo jednostavno i da su sastanci, hiljade koje je imao, uvek bili mučni.

On je podsetio da su Amerikanci prekinuli kontakt sa njim kada je odbio da u kontinuitetu uradi nekoliko stvari, i naveo reformu policije, odbijanje reforme ustava čime bi se izgubio značaj državotvornosti Republike Srpske, a da je ključno bilo to što je odbio da sruši crkvu u Potočarima što je od njega tražio bivši američki ambasador u BiH.

“Kad sam odbio i rekao da neću da srušim, oni su sutradan izašli sa saopštenjem u kome su naveli da je Milorad Dodik nekooperativan i da se sa njim ne može doći do nekih zajedničkih projekata i poslova”, rekao je Dodik i dodao da mu ne predstavlja smetnju što se sa njim ne susreću kada dolaze u Banjaluku.

Predsednik Republike Srpske rekao je da se uvek kod Srba nađe određeni broj onih koji su spremni da budu podanici politike koja dolazi sa strane, i ocenio da je najveća greška Srba kroz političku istoriju, i noviju istoriju, to što su strancima uvek davali veći značaj nego što oni imaju.

“Mi nismo imali svoje politike, mi smo se dodvoravali politikama koje su došle sa strane u BiH i koje su nama predlagane kao dobre za našu budućnost, obećavali su nam čudo, a onda smo mi gubili konkretna prava i nikada ih više nismo mogli da vratimo”.
Predsednik RS je istakao da se od početka zalagao za poštovanje slova Dejtonskog sporazuma, dok su se bošnjački političari zalagali za duh Dejtona, odnosno interpretirali taj sporazum onako kako njima odgovara.

On je napomenuo da BiH ima devet nadležnosti prema Dejtonskom sporazumu, u kojem se navodi da BiH pripadaju nadležnosti izričito date BiH, a sve ostalo što nije izričito dato BiH pripada entitetima. “I kad ja potegnem to pitanje, onda sam ja loš momak”, rekao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je podsetio da su Republici Srpskoj, intervencijom visokog predstavnika, otete 83 nadležnosti i koncentrisane na nivo BiH, i napomenuo da u Ustavu BiH piše da nadležnosti na nivou BiH mogu da se pribave samo na bazi sporazuma dva entiteta, ali da nijedna od tih otetih nadležnosti nije na taj način pribavljena.

On je naveo da je Savjet za sprovođenje mira jedno od tela mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava, a koje je odjednom postalo najvažnije telo u BiH, koje svakih šest meseci razmatra rad visokog predstavnika i daje mu podršku šta god da uradi.

Predsednik Srpske kaže da su opšta načela Dejtonskog sporazuma potpisali SR Jugoslavija, Hrvatska i “nekakva BiH koja je priznata 1992. godine kao Alijina, ali u momentu kada je potpisivan sporazum uopšte nije postojala”.

“To se najbolje vidi u Aneksu dva Ustava BiH koji kaže da su subjekti sporazumevanja dva entiteta, nigde nema BiH. Međutim, velike sile koje su priznale BiH, da bi očuvale tu svoju grešku od pre četiri godine kada je potpisivan Dejtonski sporazum, oni su stavili da je potpisnik BiH”, dodao je Dodik.