Konferencija za medije BiH premijera Denisa Zvizdića i srpskog Aleksandra Vučića

Konferencija za medije BiH premijera Denisa Zvizdića i srpskog Aleksandra Vučića

23/01/2017 Off By

 

Vučić je najavio sastanak namenskih industrija dve zemlje  na skorašnjem Sajmu u Mostaru. Zatim zajednički nastup dve zemlje u Dubaju. Najavio je i turističke planove i Valterov put, kojim bi Srbija spojila svoje turističke projekte s Kinom, sa destinacijama u BiH. O političkim odnosima Srbije i BiH stavovi su ujednačeni. Vučić kaže da oni nikada nisu bili sporni: Srbija podržava suverenitet BiH. To je važno za investitore. Naš je interes da približavamo ljude i obezbedimo viši standard života


Ranka Čičak

PREDSEDNIK Vlade Srbije  Aleksandar Vučić  i predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizdić   uverili su danas novinare u najbolje odnose ove dve zemlje. BiH je za Srbiju treća po redu izvozna orijentacija. Pretprošle godine ona je u BiH izvezla  robe u vrednosti od 1 ipo milijardu evra, a ove godine će izvoz biti veći. Premijer Vučić kaže da je zadovoljan i da će srpski izvoz  u BiH  uskoro stići 2 milijarde  evra.  Što bi značilo da Srbija i BiH jedna drugoj budu prvi izvozni partneri.

U palati Srbija Vučić je sa  visokim gostom razgovarao danas i o granicama. Nisu dogovorene još četiri tačke: Priboj- Rudo, granica oko hidroelektrane Bajina Bašta, kružni prelaz Štrpci i granica hidroelektrane Zvornik.

Modernizovaće se 11 mostova na granici Srbije i BiH. Formiran je tim za modernizaciju pruge  Beograd – Sarajevo.Još će se odlučiti  kuda će ići modernizovana trasa – preko Rume i Zvornika, ili preko Valjeva. Denis Zvizdić će narednih dana predložiti svojim ministrima moguće trase autoputa kroz BiH, koji će spajati ovu zemlju sa srpskim  Koridorom 11.

Vučić je najavio sastanak namenskih industrija dve zemlje  na skorašnjem Sajmu u Mostaru. Zatim zajednički nastup dve zemlje u Dubaju. Najavio je i turističke planove i Valterov put, kojim bi Srbija spojila svoje turističke projekte s Kinom, sa destinacijama u BiH. O političkim odnosima Srbije i BiH stavovi su ujednačeni. Vučić kaže da oni nikada nisu bili sporni:

Srbija podržava suverenitet BiH. To je važno za investitore. Naš je interes da približavamo ljude i obezbedimo viši standard života.

Denis Zvizdić takođe računa na  saradnju sa Srbijom:

-Na putu ka EU, ona je ispred BiH i u stanju je da nam svojim iskustvom pomogne da savladamo faze koje nas očekuju.

Zvizdić primećuje da u ovom trenutku  regionu mogu da štete radikalne izjave pojedinaca. Pohvalio je hrabre odluke i izjave Vučića upućene  prema BiH u proteklim godinama.

Na pitanje da prokomentarišu najavu sankcija Dodiku i od strane Nemačke, dali su diplomatske, ali nešto različite  odgovore.

Denis kaže da ne postoji ni jedna naznaka dominacije bilo kojeg naroda u BiH:

-Sve se odluke donose konsenzusom. Mi poštujemo Ustav BiH i Dejtonski dogovor. Evropski smo opredeljeni. Svako ko  to ruši, doživi status sankcija, kao Dodik. Mi u BiH nismo sretni radi tih sankcija, jer to nije dobra poruka za investitore. Međutim , do sankcija Dodiku dovelo je njegovo  permanentno  antidejtonsko delovanje.

Vučić  se požalio na svoju tešku situaciju:

-Kad pred vas, novinare izlazim s Dodikom, ne želim da kritikujem Sarajevo. Isto tako, sada pred sarajevskim gostima neću da kritikujem Dodika.  Srbija neće da se priključi sankcijama iz dva razloga. Prvi je što one ne donose rešenje. Drugi je – da nam se ne ponovi vreme  iz 90 – ih godina, kada smo jedni drugima stavljali blokade na Drini. Nećemo da se mešamo u odnose u BiH. Isto ovo sam rekao pre neki dan i Angeli  Merkel kada me pitala zašto ne podržavam sankcije Dodiku. Ja razmišljam o saradnji. Predložiću   ideju o privrednoj saradnji u regionu. Tako ujedinjeni, mi bi ovde imali 3 puta veći rast privrede, nego  cela Evropa. To već uviđa i MMF. U skladu sa razgovorima s Kinom i Rusima, napravićemo veliko tržište. Zato i pravimo  moderan  autoput da poveže Srbiju sa BiH. Uskoro ćete za 3 ipo sata  putovati od Beograda do Trebinja.

Na pitanja o  istrazi povodom napada na njega u Potočarima,  nije bio spreman da odgovara:

– Nisam se danas toga ni setio. U Davosu mi je prišlo nekoliko Bošnjaka. Izvinili su se i rekli da sam bolji nego što su mislili.

Denis  Zvizdić kaže da institucije koje  traže  napadače  na Vučića imaju  podršku   države:“Moramo znati ko je to uradio“.

Na kraju konferencije za novinare, Vučić  je rekao da ne očekuje mnogo od  sutrašnjih razgovora u Briselu:

Zamoliću evropske zvaničnike da ne pružaju podršku donošenju  oružja. Učestvovao sam s Dačićem u svim dosadašnjim razgovorima s Prištinom. Ponekad sam ljut zbog toga što suprotna strana ne drži reč. Izgubio sam poverenje u dogovore sa Kosovom. Ali, neću više pred Denisom o toj neprijatnoj temi. Razgovori u Briselu nikada više neće imati naše poverenje kao pre. Biti će teški, ali je bolje i teško doći do nekakvog rešenja, nego ne doći.