Ivica Dačić: svi su dogovori ravnopravni!

Ivica Dačić: svi su dogovori ravnopravni!

19/01/2017 Off By

PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući izjavu Dragana Šutanovca,‎ rekao da groteskno zvuči da Demokratska stranka govori o dogovorima i ostavkama.
„Predstavnici te stranke su slagali svakog koga su mogli u međunarodnoj zajednici, i zato su na kraju i izgubili svako poverenje međunarodne zajednice. Od Srbije su napravili nekredibilnog partnera koji ne drži reč. To su reči svih u međunarodnoj zajednici koje smo mogli čuti 2012. godine – od Angele Merkel, Ketrin Ešton, Hilari Klinton, do francuskih i ruskih državnika. Od toga je Srbija imala veliku štetu.
Za razliku od tog vremena, Srbija je danas ozbiljan i odgovoran partner, koji drži do svoje reči, i isto tako traži od drugih da se drže dogovora. Zašto Šutanovac ne pita Borisa Tadića, Borka Stefanovića ili Vuka Jeremića šta je sa njihovim dogovorima? Jedino što nam je ostalo posle toga je da su gotovo svi prekršeni, jer se Srbija nije držala dogovora.

Ja u svojoj izjavi uopšte nisam spominjao bilo kakve usmene dogovore u briselskom dijalogu. Govorio sam uopšte o tome da su svi dogovori predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova, pisani ili usmeni, obavezujući, i po presudama Međunarodnog suda pravde u Hagu – uostalom tako je Norveška izgubila Grenland na osnovu usmene izjave ministra spoljnih poslova.