LSV: Hitno identifikovati i kazniti napadače u Beški

LSV: Hitno identifikovati i kazniti napadače u Beški

18/01/2017 Off By

Beška je, u kojoj je večeras trebalo da govori osuđenik Haškog tribunala Veselin Šljivančanin na tribini SNS, pored Hrtkovaca i Slankamena, jedno od mesta koje je obeležio progon građana hrvatske nacionalnosti mračnih devedesetih godina


POTPREDSEDNIK LSV Aleksandar Jovanović, povodom incidenta u Beški u pisanoj izjavi medijima navodi da Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje brutalan fizički napad na članice i članove Inicijative mladih za ljudska prava:
-Nedopustivo je i sramno pesničenje i šutiranje devojaka i mladića samo zato što su se usudili da skrenu pažnju na činjenicu da je krajnji trenutak da zaćute ratni zločinci kako bi se progovorilo o žrtvama.
Još je užasnije ukoliko su tačne informacije sa lica mesta da su batinaši iz obezbeđenja tribine SNS nakon prebijanja devojaka i mladića još demolirali njihove automobile i fotografisali tablice. Ukoliko odmah ne bude poznat identitet tih nasilnika i ako odmah ne budu zbog toga sankcionisani, biće sasvim jasno da policija u Republici Srbiji ima stranačka ograničenja u postupanju.
Niko nema prava da tuče i zastrašuje! Niko nema pravo da gura i sklanja kameru koja sve to snima! I niko nema pravo da to toleriše.
Ako je neko zaboravio, Veselin Šljivančanin je u Haškom tribunalu osuđen na 10 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991.godine. Oslobođen je nakon dve trećine odslužene kazne.
A Beška je, u kojoj je večeras trebalo da govori na tribini SNS pored Hrtkovaca i Slankamena, jedno od mesta koje je obeležio progon građana hrvatske nacionalnosti mračnih devedesetih godina.
Večerašnji incident u mnogome podseća na samo, hapšenja Šljivančanina 2003. godine kada je u neredima u Beogradu povređeno 46 policajaca, uništeno sedam policijskih džipova, dve marice, desetine privatnih automobila, kao i brojni prozori na zgradama. Tada je demoliran i sam centar Novog Sada, za čega niko do danas nije odgovarao.