U Galeriji opštine Vračar izlaže Kosta Bogdanović

U Galeriji opštine Vračar izlaže Kosta Bogdanović

18/01/2017 Off By

Kosta Bogdanović je imao 60 samostalnih i preko 220 kolektivnih izložbi. Održao je nekoliko stotina predavanja u zemlji i inostranstvu a objavio 12 stručnih knjiga i primio mnogobrojna priznanja i nagrade u zemlji i inostranstvu


 

U GALERIJI opstine Vračar otvorena je izložba našeg istaknutog umetnika, vajara Koste Bogdanovića. Probrana dela eminentnog vajara, nastala u drugoj polovini XX i početkom XXI veka biće izložena do ponedeljka, 23. januara 2017.

Kosta Bogdanović je imao 60 samostalnih i preko 220 kolektivnih izložbi. Održao je nekoliko stotina predavanja u zemlji i inostranstvu a objavio 12 stručnih knjiga i primio mnogobrojna priznanja i nagrade u zemlji i inostranstvu.

Prikazana dela govore o Kostinoj kreativnosti i radoznalom istraživačkom duhu, koji je bio prisutan u svim sferama njegovog rada.

Izabrani radovi prikazuju  multimedijalnost  umetnika, kao i mogućnosti prenošenja iskustva rada u drvetu u druge materijale.

Poetika vizuelnog izraza koju je Kosta Bogdanović negovao, bila je najprimerenija drvetu, za koje je on bio posebno vezan i kojim se bavio ne samo u praksi , kao  vajar, nego i u teoriji, kao autor mnogobrojnih knjiga, medju kojima je poslednja “Poetika bića drveta”.

Kosta Bogdanović je rođen 1930. u Sarajevu. Preminuo 2012. u Beogradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1962. Vajarstvo je učio kod Sretena Stojanovića između 1958-1961.godine.

Bogdanović  je radio u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, gde je 1974. osnovao Centar za vizuelnu kulturu i informacije. Na osnovu svojih dugogodišnjih istraživanja ustanovio je predmet Vizuelnu kulturu.

Predavao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, Akademiji u Banja Luci, Akademiji u Novom Sadu. U Centru za likovno obtazovanje Šumatovačka predavao je grupu teorijskih predmeta- Istoriju umetnosti, teoriju forme i istoriju muzike od 1958-1972. Bio je član međunarodnog udruženja umetničkih kritičara( AICA) i ULUS-a od 1962.