Konferencija za medije Kuburevićeva i Đurića

Konferencija za medije Kuburevićeva i Đurića

13/01/2017 Off By

 

Srbija šalje upozorenje da ne prihvata lažnu pravdu. Francusku obaveštavamo da ćemo se i mi prema licima koje ona progoni, ponašati na isti način  kao ona prema našim poternicama. To se  odnosi i na Sloveniju, Švajcarsku i druge koji su već puštali političke zločince


 Ranka Čičak

VLADA Srbije odlučila je danas da se nastavi gonjenje svih optuženih za ratne zločine. Pozvala je sve zemlje da poštuju  poternice i da ne donose političke odluke. Srbija  će nastaviti da traži izručenje Ramuša Haradineja.

Na konferenciji za novinare ministarka pravde Nela Kuburović i direktor  Kancelarije za Kosovo, Marko  Đurić rekli su da će Srbija, ukoliko  joj francusko  pravosuđe ne izruči  Haradineja,  uzvratiti recipročnim ponašanjem i neće izručivati tražene po  francuskim poternicama. To su ponovili i na pitanje novinara  šta  će se desiti ako  Francuzi traže izručenje opasnog teroriste.

-Neće biti izručenja, osim, naravno, što će terorista ostati u našem zatvoru – rekla je ministarka Kuburović.

Marko Đurić je dopunio:

-Srbija šalje upozorenje da ne prihvata lažnu pravdu. Francusku obaveštavamo da ćemo se i mi prema licima koje ona progoni, ponašati na isti način  kao ona prema našim poternicama. To se  odnosi i na Sloveniju, Švajcarsku i druge koji su već puštali političke zločince.

 

Za proširenu istragu protiv Ramuša  Haradineja Srbija je  poslala nove podatke sa listom od 30 svedoka. Oni se odnose na juni 1999 godine, o čemu se  nije raspravljalo na  Haradinejevom haškom  suđenju, koje je obuhvatalo samo 1998. godinu. Na pitanje hoće li svedoci biti zaštićeni, a obzirom na iskustvo da su u haškom suđenju svi svedoci protiv Haradineja na misteriozan način likvidirani, novinari su dobili odgovor da su  već  zaštićeni.

 

Marko Đurić pročitao je delove  nove optužnice protiv Haradineja. Među zverstvima i likvidacijama,  koje je naredio Haradinej, najpotresnije  je zverstvo koje je sam počinio. Maloletnu  N.N.   zatvorio je u hotelsku sobu, tukao pa silovao. Posle njega, nesrećnu devojku su još 40 sati silovali  svi  njegovi drugari  iz  OVK.

Drugi  krvavi poduhvat OVK odnosi se na  jun 1999 u  Đakovici. Upali su u jednu srpsku kuću i  maltretirali domaćina da prizna kako sarađuje sa srpskom  policijom. Kada nije priznao,  pitali su šta ima za ručak. Čovek je odgovorio- prazan pasulj. Komandant OVK  je pitao zašto nema mesa, a onda  opalio iz svog pištolja dva hica  u bebu, zatim joj odsekao glavu, a telo bacio  roditeljima – evo, sada imate mesa…

Novinare stranih agencija  zanimalo je  da li bi, u slučaju da dobije Haradineja, Srbija mogla da mu obezbedi  sigurnost  i fer suđenje. Ministarka pravde odgovorla je  podatkom da nije bilo pritužbi  do sada za suđenja pred beogradskim Sudom za ratne zločine.